USA-valet: Fem händelser under valnatten som kan bli avgörande

Text:

Demokraternas kandidat Joe Biden leder med knapp marginal över republikanernas kandidat Donald Trump i kampen om vem som ska bli USA:s nästa president. Rösträkningen pågår fortfarande.

Detta har hänt under valnatten.

1) Trump utser sig till segrare

Vid halv nio-tiden svensk tid höll Donald Trump sitt första tal efter valnatten. Han konstaterade att man vunnit även i delstater där utsikterna inte var goda. Han sa vidare att han bedömer att han kommer att vinna stort i de två viktiga vågmästarstaterna Pennsylvania och Michigan.

– Vi gjorde oss redo att vinna valet, och för att tala klarspråk, vi vann, säger Trump, trots att flera delstater ännu inte är färdigräknade.

Samtidigt blev det klart att Joe Biden vinner delstaten Arizona. Det är den första vågmästardelstaten som han tar från Donald Trump.

2) Vinst i Florida efter prognosmiss

Joe Biden var förhandstippad till att vinna den viktiga vågmästardelstaten Florida, men segern går istället till Trump. Florida har beskrivits som en avgörande delstat för att Trump ska kunna bli omvald.

Utfallet är visserligen inom prognosmakarnas felmarginal men visar ändå på att opinionsmätningarna liksom i valet 2016 inte varit särskilt träffsäkra. För TT uppger experter att prognosmätningarna missat latinoväljarna i det stora countyt Miami-Dade.

3) Trump vinner Ohio

Som delstaten Ohio röstar, röstar det amerikanska folket. Delstaten har speglat resten av landet sedan 1964. Så har det egentligen varit under ännu längre tid. Sedan 1860 har delstaten – med blott fyra undantag – valt den som blir president.

Donald Trump hade på förhand ett litet försprång i Ohio-prognoserna, men nu är det klart att han segrar i vågmästarstaten.

4) Osäkerheten i "rostbältet"

Att döma av resultaten som kommit in under natten pekar det mesta på att valet kommer avgöras i Mellanvästern, i det så kallade rostbältet – delstaterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. Men resultaten från därifrån väntas dröja flera dagar.

5) Spelbolagen tror nu på Trump

Inför valnatten bedömde spelbolagen att Joe Biden är USA:s nästa president. Men vid 3-tiden inatt svängde oddsen – Trump tog över som favorit bland vadslagningsbyråerna, till exempel hos Betsson.