Det händer under brexits ödesvecka

Text:

Bild: Alastair Grant/AP/TT, Jessica Taylor/AP/TT

Den 29 mars är det tänkt att Storbritannien ska lämna EU. Men premiärminister Theresa Mays utträdesavtal har ännu inte godkänt av det brittiska parlamentet.

I mitten av januari ställde sig det brittiska underhuset bakom två beslut: dels att Storbritannien inte ska lämna EU utan avtal, en så kallad hård brexit, dels att Theresa May ska omförhandla överenskommelsen med EU, särskilt med avseende på nödlösningen vad gäller den irländska gränsen. Samtidigt beslutades att brexit inte ska skjutas upp eller rösta om det igen.

Vad som följer är en ödesvecka gällande Storbritanniens framtid i EU.

Tisdag den 12 mars

Underhuset ska rösta om Theresa Mays brexitavtal. Premiärministern väntas inleda debatten runt 13.45, svensk tid. Omröstningen sker klockan 20:00.

Onsdag den 13 mars

Om premiärminister Theresa Mays avtal inte accepteras av underhuset på tisdagen ska parlamentet på onsdagen rösta igen om de ska lämna EU den 29 mars – utan något avtal. En brexitkrasch skulle, enligt många experter, betyder höjda tullar och transportproblem.

Torsdag den 14 mars

Om parlamentet röstar för en hård brexit kommer de att rösta om de ska senarelägga datumet eller utträda den 29 mars. Theresa May har tidigare pratat om möjligheten att senarelägga datumet med tre månader, innan det nyvalda EU-parlamentet samlas i början av juli.

Torsdag den 21 mars

Theresa May träffar de europeiska ledarna i ett sista möte före brexit.

Fredag den 29 mars

Storbritannien lämnar EU och den omtalade brexit är ett faktum. Om inte tidsfristen förlängs, vill säga.

Livebevakningar från den andra omröstningen

Läs mer:

Analyser: »Det är inte May som lever i förnekelse«

Svenska företag rustar för brexit

Full fart back för brittiska utbrytare

Brexit – maktens stora förlust

David Goodhart: Jodå, brexit blir verklighet

Veckans FOKUS: ett splittrat EU går till valurnorna