Efter iPhone och Mac – nu satsar Apple miljarder på att bygga bostäder

Text:

Nyligen meddelade Apple att de avsätter 2,5 miljarder dollar för att motverka bostadskrisen i Kalifornien. Facebook och Google har tidigare presenterat liknande satsningar på en miljard dollar vardera.

Bakgrunden finns i en krisartad situation på bostadsmarknaden i Kalifornien. De ekonomiska framgångarna i Silicon Valley och andra områden har en baksida i stigande kostnader för hus och lägenheter. En prognos säger att tre miljoner bostäder behöver byggas i delstaten till 2025.

Samtidigt är utvecklingen kluven. Befolkningstillskottet beror nästan enbart på nyfödda och immigranter. ”Babyboomers” som har gått i eller närmar sig pension säljer sitt boende och flyttar till andra delstater i USA.

Mellan 2007 och 2016 flyttade en miljon invånare från Kalifornien. 80 procent av babyboomers i Kalifornien äger sitt boende. När de säljer får de bra betalt, och mycket för pengarna dit de flyttar.

”När kostnaderna skjuter i höjden för hyresgäster och potentiella husköpare och tillgång och kostnadsnivå på bostäder inte sammanfaller med regionens tillväxt tvingas samhällsmedborgare som lärare, brandmän, ambulanspersonal eller servicearbetare i allt större utsträckning göra valet att lämna den plats de länge kallat sitt hem”, skriver Apple i sitt pressmeddelande.

– Långt före världen kände till Silicon Valley, och långt före vi bar runt på teknologi i våra fickor, kallade Apple den här regionen för sitt hem. Vi känner en förpliktelse att bidra till att det förblir en vibrerande plats där människor kan leva, bilda familj och bidra till samhället, säger Tom Cook, Apples vd i ett pressmeddelande.

– Bostäder till rimliga priser betyder stabilitet och värdighet, möjlighet och stolthet. När detta är utom räckhåll för så många vet vi att vi är på en ohållbar kurs. Apple har förpliktigat sig att vara en del av lösningen, fortsätter han.

I Kalifornien bor runt 45 procent av invånarna i hyresbostäder. När den genomsnittliga lönen ligger på 22,8 dollar per timme krävs en lön på 34,7 dollar per timme för att ha råd med en normaltrea. I spåren av bostadskrisen växer också hemlösheten. Kalifornien har tolv procent av USA:s befolkning, men en fjärdedel av de hemlösa.

Facebook och Google har tidigare meddelat att de satsar en miljard vardera på bostäder till rimliga priser, nu gör alltså Apple en 2,5 miljarderssatsning.

  • En miljard går till en fond för att bygga bostäder till rimliga priser.
  • En miljard går till en garantifond för de som köper sin första bostad.
  • Mark värderad till 300 miljoner dollar som Apple äger i San Jose ska användas för bostäder till rimliga priser.
  • 150 miljoner går till en Bay Area-fond för långsiktiga lån och garantier.
  • Apple donerar 50 miljoner till Destination: Home, en organisation som jobbar mot hemlöshet i Silicon Valley.

Facebook och Googles miljarder ska också rikta sig mot lärare, brandmän, ambulanspersonal och sjuksköterskor får bostäder till rimliga kostnader. Men även om de tre techjättarnas 4,5 miljarder dollar sammanlagt låter ofattbart mycket räcker det inte, menar Wendell Cox, chef på tankesmedjan Demographia.

– Jag applåderar allt som Facebook och Google gör för det är ett stort problem. Men med all respekt kommer det inte att göra stor skillnad. Folk flyttar ut från staden för de har inte råd att bo i Bay Area. Kostnaderna för bostäder är fruktansvärda och det finns ingen enkel lösning på problemet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Lista: Så dyrt bor de svenska ministrarna 

De stora techföretagen driver upp lönerna som är de högsta i USA. Men det betyder också att de i ”vanliga” jobb drabbas av ökade kostnader. Många får pendla in till San Francisco med över en och en halv timmas resväg morgon och kväll, många har temporära boenden och hemlösheten växer.

Bostadskrisen finns inte bara i Silicon Valley och Kalifornien. Microsoft utlovade i januari att de satsar 500 miljoner i att lösa Seattles bostadskris.

Bay Area och San Francisco är i dag det område som har högst bostadspriser i hela USA. En rapport från delstatens bostadsdepartement från förra året visar att även en familj som tjänar 120 000 dollar (cirka 1,2 miljoner kronor) per år får betraktas som låginkomsttagare när det gäller att ta sig in på bostadsmarknaden.

Och byggtakten håller heller inte jämna steg med tillväxten. Sedan 2005 har Kalifornien ökat antalet med 308 bostäder för varje 1 000-tal nya invånare, vilket är hälften av New Yorks byggtakt enligt McKinsey Global Institute. Bay area har fått 676 000 nya arbetstillfällen men bara 176 000 nya bostäder.

Även i Irland där Google har 8 000 anställda bekymrar man sig över bostadssituationen. Googles vd Sundar Pichai säger till irländska The Independent att företaget är berett att bekosta bostadsbyggande för att minska bostadsbristen.

– Jag menar att vi är i ett tidigt stadium ännu, men att vara en del av Dublin för oss betyder att det är viktigt att vår utveckling också ska sammanfalla med samhällets utveckling, säger han.

I Sverige är det ovanligt att icke-byggföretag engagerar sig på bostadsmarknaden. Men det finns undantag. Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna i Västergötland blev rikskända när de hela tiden dök upp i Olof Palmes tal under valrörelsen 1982. I sina tal sa han att byggandet måste öka. Ökade det skulle det ge effekter i övriga i samhället. I slutändan betydde det bättre tider också för Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna.

I dag är det fjärde generationen som är i ledningen för familjeföretaget AB Ludvig Svensson. Numera säljer de gardiner mest till offentliga miljöer, gör möbeltyger och produkter för växthus. Och nu bygger de också bostäder. I en första omgång tre hus med totalt 30 lägenheter centralt i Kinna i Marks kommun.

Men de har ännu större planer för mark de äger längst med vägen mot Borås, intill Viskan. Här planerar de för 400 bostäder på sikt.

– Vår vision är att bygga över 400 bostäder. Vi vill att Boråsvägen ska gå från att vara en landsväg till en gata med nedgångar till Viskan, säger Eva Ludvigson på Ludvigson Invest AB till Markbladet.

– Vi gör det här för att vi vill utveckla centrum och öppna upp de fina miljöerna mot Viskan. Här är det också nära till skolan.

De tänker sig blandade boenden med villor, radhus och lägenheter.

– Vi vill att Kinna ska byggas ihop. Vi tar tag i detta området så Kinna fortsätter och knyter ihop gymnasiet med Lyckeskolan, säger systern Anne Ludvigson till Markbladet.

LÄS OCKSÅ: När Sverige var bäst i världen på att bygga bostadshus