Ekonomernas krav på Riksbanken: Sänk räntan för att rädda hushållens ekonomi

Text: Redaktionen

Bild: TT

INRIKES:

Säpo: Coronakrisen gör Sverige mer sårbart

Säpo varnar för att det svenska samhällets sårbarhet har ökat som en konsekvens av coronavirusets spridning, rapporterar Ekot. Myndigheten lyfter bland annat cyberspionage, desinformation och strategiska uppköp av viktig verksamhet som möjliga hot.

Bland annat har läget förvärrats av att många nu jobbar hemifrån med andra mötesnormer och arbetsverktyg än tidigare, säger Linda Escar, biträdande enhetschef för säkerhetsskydd.

– Det vi ser är att en sådan anpassning skapar nya sårbarheter, nya brister, som någon illasinnad skulle kunna utnyttja.

Ekonomernas krav: Sänk räntan

Arbetslösheten riskerar att stiga rejält de kommande åren om Riksbanken inte återgår till minusränta. Det säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman till SvD Näringsliv.

– De ekonomiska argumenten talar helt klart för en räntesänkning, säger Nyman och pekar på att åtgärden bland annat skulle kunna hålla uppe konsumtionen.

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl är inne på samma linje och säger att en sänkning skulle minska kostnaderna för hushåll och företag i ett läge då vi rör oss mot en djup lågkonjunktur.

Även DNB-ekonomen Thomas Jellvik tycker att det är ”klart att Riksbanken borde sänka”.

MSB:s coronasajt stoppas av Folkhälsomyndigheten 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i samarbete med Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten tagit fram ett digitalt verktyg för att kartlägga coronasmittans spridning i Sverige.

Den tekniska lösningen har varit klar i veckor, men nu pausas utvecklingen av sajten på önskemål av Folkhälsomyndigheten, rapporterar SVT och MSB i ett pressmeddelande.

– Det är Folkhälsomyndighetens val. Det är på grund av reaktioner från regioner och länsstyrelser, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Folkhälsomyndigheten har inte förtydligat varför de önskar att satsningen pausas.

UTRIKES:

Mer än tre miljoner bekräftat coronasmittade i världen

Antalet bekräftade coronafall i världen har passerat tre miljoner, enligt sammanställningar av Johns Hopkins-universitetet och nyhetsbyrån Reuters.

Nästan en tredjedel av fallen, 987 000, har registrerats i USA, rapporterar CNN. Europa står för 43 procent av fallen. Efter USA har Spanien och Italien flest bekräftat antal smittade.

Det verkliga antalet smittade i världen tros dock vara betydligt högre än tre miljoner.

Trump ställde in pressträff, ångrade sig och höll en

USA:s president Donald Trumpställde i natt först in sin dagliga pressträff, rapporterar AFP. Efter några timmar utannonserades dock den dagliga briefingen igen och Donald Trump utnyttjade tillfället för att uttrycka optimism. Han förutspådde en ”otrolig återhämtning” för landet under nästa år.

Även i helgen ställdes en presskonferens in och Trump twittrade att de inte var värda hans tid och ansträngning, eftersom medierna ändå vägrade rapportera sanningen.

Washington Post avslöjar idag att amerikansk underrättelsetjänst mer än ett dussin gånger i januari och februari varnade Donald Trump för hotet från det nya coronaviruset, uppger myndighetskällor enligt Washington Post.  Varningarna var nedskrivna i de rapporter över de viktigaste världshändelserna och säkerhetshoten som presidenten får på sitt bord varje dag. I rapporterna annat att Kina mörkade dödssiffror och hur smittsamt viruset egentligen samt att viruset kunde få svåra ekonomiska och politiska konsekvenser.