Jemen – ett slagfält för mäktiga stater: »Betraktat Jemen som sin bakgård«

Text:

Bild: TT

I mars 2015 blev Jemen den nya slagfältet i det som brukar kallas »Mellanösterns kalla krig«. Då gick en koalition ledd av Saudiarabien in i landet för att återinsätta president Abd Rabbu Mansur Hadi vid makten. Hadi, som blivit president under den arabiska våren, hade störtats efter att Jemens huvudstad Sanaa 2014 hamnat i klorna på Ansar Allah, en shiamilis, stödd av Iran och mer känd som »huthirebellerna«.

Den föga populäre Hadi sattes i början av 2015 i husarrest, flydde till sin hemstad Aden som han försökte utse till ny huvudstad, men tvingades som en följd av huthirebellernas framryckning att fly igen, denna gång till Saudiarabien, som svarade med att i koalition med Förenade arabemiraten i mars 2015 inleda flygattacker mot Jemen, till stöd för president Hadi.

Under de sex år som gått sedan dess har koalitionen inte lyckats besegra rebel­lerna. Konflikten har lett till en humanitär katastrof. Och till ett ökat inflytande av jihadistgrupper som al-Qaida, som sedan 2014 också attackerat huthirebellerna, och hundratusentals dödsoffer. Nästan 4 miljoner människor är på flykt inom landet. FN beräknar att 22 miljoner jemeniter är beroende av hjälpinsatser.

Ungefär 60 procent av inbördeskrigen i världen är strider där utomstående parter deltar i krigshandlingarna. I krig genom ombud förser stater allierade i andra länder med vapen i syfte att uppnå geopolitiska mål och begränsa det egna deltagandet i markstriderna.

En komplicerad väv av ombudsrelationer förser Jemenkriget med bränsle.

Förenade arabemiraten stöder separatisterna i söder.

Saudiarabien bistår Hadis föga framgångsrika markstyrkor.

Iran ger hjälp åt huthirebellerna som den 10 februari skickade bestyckade drönare mot en flygbas i Saudiarabien och träffade ett civilt plan.

Koalitionspartnerna Saudiarabien och Förenade arabemiraten har dock haft olika mål. Förenade arabemiraten vill säkra södra Jemen och har stöttat en befrielserörelse som vill att Sydjemen ska återuppstå som ett självständigt land. Man är för en apolitisk islam, och ser jihadister och islamistiska rörelser som Muslimska brödraskapet som hot. Förenade arabemiraten har utrustat och tränat upp en 90 000 man stor säkerhetsstyrka runt den sydliga staden Aden.

Saudiarabien trodde att man genom att gå in i kriget skulle man kunna återinsätta Hadi som president inom en vecka. Men trots att man har bombat jemenitiska sjukhus, medicinska kliniker, skolor, universitet, bröllop och begravningar med bomber som man fått av USA har Saudiarabien inte uppnått något av sina mål. Iran började smuggla in vapen i Jemen 2014, ballistiska missiler 2017 och luft- och vattenburna drönare 2018, enligt FN.

– Det som är viktigt att förstå är att det är skillnad på graden av investering i konflikten, säger Rouzbeh Parsi, chef på Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

– Saudiarabien har alltid betraktat Jemen som sin bakgård. För dem är det som händer där en nationell säkerhetsfråga i ordets rätta bemärkelse.

– För Iran är Jemen bara intressant för att man genom krigföringen där kan få Saudiarabien att skjuta sig själv i foten. Jemen i sig har inget strategiskt intresse för Iran. Så i det avseendet har Iran inga problem att förhandla om Jemen.

– Kruxet är att många saudiska beslutsfattare ser allt som sker i regionen, och i Jemen i synnerhet, som en del av ett iranskt maktspel,  och houthierna framställs då gärna som iranska marionetter snarare än en grupp med egna mål. Den bilden överdriver kraftigt Irans inflytande över houthierna, Rouzbeh Parsi.