Kinesisk metoo, Guldbaggeskräll och IT-skandal

Text: Redaktionen

INRIKES

20/1 Narkotika

Flera västländer har luckrat upp sin narkotikalagstiftning i liberalare riktning, men i Sverige, med en narkotikadödlighet som är bland de högsta i Europa, är det inte aktuellt att avkriminalisera knarket, sa socialminister Annika Strandhäll i en intervju i Svenska Dagbladet.

20/1 BRÅ-statistik

Inbrotten på byggen ökade förra året med 15 procent jämfört med 2016, enligt Brå, Brottsförebyggande rådet. Ligorna som gör inbrott i byggbodar är aktiva i hela Sverige, stölderna ökar i alla regioner.

21/1 Kvinnomarsch

Trots att söndagen blev en av vinterns kallaste marscherade ett tusental kvinnor från Norrmalmstorg till Humlegården i den andra upplagan av Kvinnomarschen. Demonstrationens budskap var kvinnors rättighet och årets fokus den skeva kvinnosynen i Sverige.

22/1 Man knivskuren

En ung man knivskars till döds utanför en föreningslokal i Helsingborg. Två andra fick stickskador.

22/1 Statliga jobb flyttar

Regeringen meddelade att 900 statliga jobb ska flyttas från Stockholm. Den största numerära förändringen berör Sida, med 500 personer, som lämnar Stockholms innerstad och slår ner bopålarna i Botkyrka.

22/1 Strålning på hög nivå

Rekordstrålning noterades i ett vildsvin som sköts i Djupa i Uppland, 39 706 becquerel, den högsta halten på vildsvin som har uppmätts i Sverige. »Jag trodde jag skulle dö, det måste ju vara nästan självlysande«, konstaterade jägaren Roland Palm.

22/1 Utvisningar  

Fler marockaner utvisas från Sverige, rapporterade Ekot i Sveriges Radio. Ett bytt samarbete kring fingeravtryck gör att fler unga marockaner kan kontrolleras mot en stor databas i Marocko.

22/1 Guldbaggegalan

Filmen »The Nile Hilton Incident« blev överraskande storvinnare på Guldbaggegalan, med fem utmärkelser, bland annat bästa film.

23/1 Bilkrasch genom isen

En personbil körde genom isen på en sjö i Vimmerby. Dykare kunde få upp en person ur bilen, som stod på sjöns botten, men mannens liv gick inte att rädda.

23/1 Skärpta straff

Moderaterna föreslog skärpta straff för hot mot vårdpersonal. Angrepp mot alla alarmeringspersonal ska ge minst sex månaders fängelse.

24/1 IT-skandal

Riksdagens konstitutionsutskott inledde sin granskning av säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen. Först ut var Säpo-chefen Anders Thornberg, som medger att Säpo skadats av it-skandalen.

25/1 Dopinganklagelse

Professor Vibeke Backer och hennes danska forskargrupp vid Rigshospitalet i Köpenhamn anklagade det norska skidlandslaget och Martin Johnsrud Sundby för att ha använda astmamedicin i prestationshöjande syfte.

 

UTRIKES

20/1 Turkisk flygattack mot Kurder

Turkiska attackplan bombar kurdiska YPG-mål i Afrin i nordvästra Syrien. Den turkiska operation, kallad Olive Branch, innebär en ny fas i kriget i Syrien. Milisgruppen YPG har varit en viktig allierad till bland annat USA i kriget mot terrororganisationen IS, medan Ankararegeringen ser YPG som en förlängning av gerillarörelsen PKK i Turkiet, som man i årtionden fört en väpnad kamp mot.

20/1 Demonstration

Upp emot 50 000 rumäner demonstrerar i huvudstaden Bukarest mot den socialdemokratiska regeringen och de föreslagna reformerna som ska minska domstolarnas oberoende och befogenheterna för korruptionsmyndigheten DNA. Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttrycker oro och säger att oberoende för landets rättsväsende är »nödvändiga hörnstenar«.

22/1 Budgetbråk  

Den amerikanska senaten enas om en budget, vilket innebär att statsapparaten kan öppna igen. Stängningen av icke avgörande statliga verksamheter trädde i kraft i lördags och på måndagen tvingades hundratusentals offentliganställda stanna hemma, för tillfället utan lön. I fjol slog USA i skuldtaket och sedan dess har tillfälliga lösningar hållit statsapparaten i gång, men den senaste fristen gick ut i förra veckan.

23/1 Presidentval i Venezuela

Venezuelas kritiserade president Nicolás Maduro meddelar att han är redo att ställa upp i presidentvalet för en andra mandatperiod. Valet kommer att hållas i slutet av april. Samtidigt befinner sig Venezuela i djup finansiell kris med brist på mat och mediciner, och flera länder har infört sanktioner mot det oljerika landet.

23/1 Vinter OS

En sydkoreansk delegation besöker Nordkorea under tre dagar med anledning av vinter-OS. Syftet med besöket är att samordna ländernas gemensamma arrangemang i Pyeongchang

24/1 Brasiliansk korruption

En domstol fastställer domen mot Brasiliens tidigare president Luiz da Silva och höljer fängelsestraffet från drygt nio till tolv år. da Silva är fälld för korruptionsbrott, vilket kan innebära att han, med stöd av federal lag, hindras från att kandidera i presidentvalet.

24/1 Terrorattack i Afghanistan

Tre av Rädda Barnens medarbetare dödades och över 20 människor skadades i en terrorattack i Jalalabad i östra Afghanistan. I dådet brandhärjades även Svenska Afghanistankommitténs lokaler i grannfastigheten. Ingen personal skadades. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

25/1 Kinesisk metoo

Kinesiska internetanvändare berättar om sexuella övergrepp under hashtaggen metoo. Myndigheterna har dock rensat bland inläggen: vissa lämnas orörda, andra har försvunnit. Vittnesmålen handlar främst om sexuella trakasserier vid landets lärosäten. Ett femtiotal professorer har undertecknat ett manifest mot sexuella trakasserier, och utbildningsdepartementet har uttryckt att det råder nolltolerans mot olika former av övergrepp. 

25/1 Oprah Winfrey

Den amerikanska kändisen Oprah Winfrey tänker inte kandidera i det kommande valet 2020. Det meddelar hon i en intervju. Rykten har florerat efter ett uppmärksammat tal för några veckor sedan.

25/1 FN-samtal

FN inleder nya samtal i Wien kring Syriens framtid. FN:s sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, kallar det för »sista hoppet« om att hitta en politisk lösning. De senaste samtalen, som hölls i Genève i december, var resultatlösa då regeringen i Syrien motsatte sig oppositionens krav på president Bashar al-Assads avgång.

Sju dagar är sammanställd av Mats Holm och Emanuel Sidea