Mellan gamla Öst- och Västberlin byggs just nu världens högsta byggnad i trä

Text:

Bild: TT

Berlinstadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg blev till genom en sammanslagning av stadsdelar från både gamla Öst- och Västberlin 2001.

Här planeras nu för det som kan bli världens högsta byggnad i trä.

Störst, än så länge, är Mjøstårnet i Brumunddal, Norge, med 85,4 meter. De slog 2009 det 53 meter höga Commons Tallwood House i Vancouver, och Treet i norska Bergen som är 49 meter högt.

Fast bottenplattan och kärnan är i betong, allt annat byggs av korslaminerat trä.

Kreuzberg blev efter murens fall en samlingspunkt för det alternativa Berlin med en speciell lite bohemisk atmosfär, med en blandning av gamla butiker, restauranger och bostäder till rimliga hyror. Fast stadsdelen har med åren fått känna på den gentrifiering som liknande stadsdelar gått igenom.

Bygget har nu fått namnet WoHo, ingen direkt anspelning på Soho, utan på Wohnhochhaus, ungefär bostadshöghus.

Berlin har gjort sig kända för stora protester mot de dominerande hyreshusbolagen, med hyresstrejker och protester. Berlins rödgröna styre har tagit fram regelverk som ska stoppa hyreshöjningar och i flera fall prövar kommunerna att köpa in hyreshus som är till salu.

Kreuzbergs bostadskommissionär Florian Schmidt säger att målet inte bara är att här skapa nya bostäder utan rikta Berlin och andra städer "mot ett socialt och ekologiskt paradigmskifte".

Bostäderna i huset ska till var sin tredjedel vara motsvarande bostadsrätt, ägarlägenheter och hyresrätt.

Huset har ritats av norska Mad arkitekter. Och 2026 hoppas bostadsutvecklaren UTB att de första ska kunna flytta in i huset.

Drömmen efter pandemin: Paris vill bli en klimatsmart »15-minutersstad«