Nederländerna möter krisen utan förbud: »Behandlas inte som barn«

Text:

Söndagen den 15 mars ringlade köerna långa utanför cannabisaffärerna runtom i Nederländerna. I Amsterdam bildades köerna direkt efter presskonferensen där regeringen berättade att landets världskända coffeeshops skulle behöva stänga för att stoppa coronaspridningen.

»Min vän ringde mig för fem minuter sedan efter att ha kollat på presskonferensen. En riktig kompis«, sa cannabisköparen Jonathan till France24 från kön till en cannabisförsäljare.

USA:s president Donald Trump har pratat om Sveriges strategi för att stoppa spridningen. Han sa att Sverige har omfamnat flockimmunitetsstrategin, men att svenskarna lider. Faktum är att varken Anders Tegnell eller Stefan Löfven har sagt att flockimmuniteten är målsättningen, även om Tegnell har sagt att det är ett sätt att stoppa spridningen.

I Nederländerna var premiärministern Mark Rutte tydligare. Han satte på sig slipsen, drog på sig kavajen och höll redan den 16 mars ett tv-sänt tal till den nederländska befolkningen.

»Vi kan fördröja spridningen av viruset och samtidigt bygga upp en immunitet i befolkningen under kontrollerade former.«

Senare har han och andra företrädare för regeringen backat från det uttalade målet om en flockimmunitet, och kallar nu immuniteten för en användbar bieffekt av åtgärderna mot smittspridningen snarare än huvudmålet.

Åtgärderna mot smittspridningen i Nederländerna är till vissa delar än mer omfattande än de svenska. Skolorna håller stängt. Barer och kaféer likaså. Men andra butiker håller öppet som vanligt. Man får röra sig fritt, så länge man inte går nära andra. Målsättningen är att lindra de ekonomiska och psykologiska effekterna av åtgärderna, lite på samma sätt som Sverige gör. Här jobbar man med rekommendationer, inte med förbud.

»Kasinon, idrottsklubbar, gym, bastubad och sexklubbar är stängda till och med 28 april«, står det på regeringens webb.

LÄS OCKSÅ: Nya Zeelands regering sänker sin lön med 20 procent 

Små näringsidkare ska inte behöva stänga, åtgärderna riktar sig framför allt mot större folksamlingar och närkontakt. Nej till massage, tatueringar och bordeller, men blomsterbutiker och små butiker får hålla öppet så länge man kan garantera avstånd mellan kunderna. Det finns rekommendationer och råd för att undvika smittspridning – man ska till exempel helst inte gå ut alls och man ska framför allt undvika att umgås fler än tre åt gången – men de är just rekommendationer och råd, inte tvingande regler.

Grannländerna hatar den frihetliga strategin, men i Nederländerna finns det stort stöd bakom åtgärdspaketet. De två ytterkantspartierna till höger vill gå ännu längre och möta virushotet på samma sätt som andra europeiska länder har gjort,  med omfattande rörlighetsbegränsningar, men resterande elva partier i det fragmenterade parlamentet står bakom åtgärdspaketen.

– När jag pratar med människor säger de att de är glada över att de behandlas som vuxna, inte som barn«, sa premiärminister Mark Rutte i en intervju förra veckan.

Hittills har över 2 100 personer dött efter coronasmitta i landet. 19 000 har bekräftats smittade.

LÄS OCKSÅ: Uppdämt behov av psykiatrisk vård efter coronakrisen: »Puttar det framför sig«