Noonan: Trumps FN-tal ger vind i seglen

Text:

I veckan höll Donald Trump ett uppmärksammat tal i FN:s generalförsamling och det som rönte störst uppmärksamhet var Trumps hårda och hotfulla retorik mot Nordkorea.

»Det var ett starkt tal – tydligt, kraftfullt och anmärkningsvärt rättframt«, skriver Peggy Noonan, kolumnist på Wall Street Journal.

Hon menar att FN behövde få reda på exakt hur USA:s president ser på Nordkorea. Men »det är svårt att veta om hans burdusa tal kommer att få tokskallarna att bli ännu mer aktiva, eller om den uppiggande tydligheten om de risker de utsätter sig för kommer att få dem att lugna sig, att ifrågasätta sina ambitioner och avsikter«.

Just nu har Trump vind i seglen, anser Noonan och syftar på FN-talet, men också regeringens hantering av orkanen. I opinionen närmar sig presidenten nu 40-procentsstrecket. Därför är det här ”ett mycket viktigt ögonblickför honom”, enligt Noonan, som undrar om Trump kommer att klara av att ta vara på det:

»Om man ska lita till historien kommer han att förstöra allt vilken sekund som helst med obehärskade uttalanden, knäppa beslut eller galna tweets.«

Hans anhängare borde säga åt honom att vara FN-Donald, inte Twitter-Donald, avslutar Noonan.

Läs texten i sin helhet här. (betallänk)

Peggy Noonan är kolumnist på Wall Street Journal, tidigare talskrivare åt Ronald Reagan och har skrivit flera bästsäljande böcker om politik, religion och kultur. Hon tilldelades Pulitizerpriset för kommenterande journalistik 2017 och var rådgivare vid inspelningen av tv-serien »West wing«.

Läs mer

Niall Ferguson: Trump är republikan – till namnet

Martin Gelin: Trump har abdikerat i rollen som världsledare