Ny mätning: Förtroendet för Löfven störtdyker – Busch Thor i topp

Text: Redaktionen

Bild: TT

Förtroende för Löfven rasar

Statsminister Stefan Löfven har tappat sex procentenheter bland väljarnas förtroende, jämfört med Sifos senaste mätning för en månad sedan. Det visar en ny Sifomätning för tidningen Expressen.

»Det är ett stort och signifikant tapp« säger Sifos opinionschef  Toivo Sjörén till tidningen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ligger fortsatt i topp i mätningen, följd av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Varannan läkare vill lämna yrket 

Två tredjedelar av allmänläkarna säger att de under de två senaste åren har funderat på att byta arbetsplats på grund av arbetsmiljön. Det visar en enkät från Läkarförbundet som gått ut till 2500 läkare, och som Läkartidningen rapporterar om.

»Det är ett underbetyg för vården att arbetsmiljön är sådan att folk överväger att lämna helt. Det handlar inte om att bara byta arbetsplats utan de kanske lämnar hela branschen« säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till tidningen.

Vårdsatsning får Hallengren att se rött

Deckarförfattaren Camilla Läckbergs satsning på en vårdcentral för kvinnor som "får ta smällen för långa vårdköer" har fått kritik för höga priser och har även retat upp socialminister Lena Hallengren (S).

»Det här sticker ju enormt i ögonen. Vi har en lång tradition av vård efter behov i Sverige, inte efter plånbok«,  säger Lena Hallengren till Aftonbladet.

I ett debattinlägg i samma tidning försvarar allmänläkaren Lars Åberg satsningen.

»Ju fler mottagningar av denna art som etablera, desto kortare blir vårdkön för de som inte anser sig ha råd till det privata alternativet«, skriver han.

EU-ledare vill nå nollutsläpp

Ett mål på nollutsläpp av växthusgaser till år 2050. Det kommer EU:s ledare försöka enas om när de möts i Bryssel nästa vecka, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av. Tidigare försök att enas om ett nollutsläpp har bromsats av Ungern, Polen och Tjeckien. Denna gång vill man övertyga dessa länder genom bland annat Europeiska investeringsbankens vilja att öronmärka tusen miljarder euro för gröna investeringar till 203o.

Trump till London mitt i valspurt

Den brittiske premiärministern Boris Johnson har skäl att vara nervös inför besöket från USA:s president Donald Trump, som på tisdagen kommer till London för att delta i NATO-mötet, skriver AFP. Skälet som anges är att Labour-ledaren Jeremy Corbyn anklagat Johnson för att stå för nära Trump. Den amerikanske presidentens besök antas elda under valkampanjerna för Johnson och Corbyn. Trump har tidigare kritiserat Corbyn, men hyllat Johnson och hans arbete med att driva igenom brexit. Labourpartiet väntas försöka utnyttja Trumps besök för att upprepa påståendena om att Johnsons brexitavtal skulle göra det möjligt att det statliga brittiska sjukvårdssystemet NHS säljs till amerikanska bolag. Något som Johnson dock dementerat.

Storm kring finska regeringen

Finland närmar sig en regeringskris och socialdemokratiske statsministern Antti Rinna är i blåsväder. Detta på grund av en arbetsrättslig konflikt, som började med att det finska postverket Posti flyttade 700 paketsorterare till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal, som gav en del av sorterarna lägre lön. Centerpartiet, som är regeringspartner till Socialdemokraterna, SDP har meddelat att de saknar förtroende för Antti Rinna, som dock inte tänker avgå. Den nuvarande regeringen kan inte sitta kvar utan Centerns och De grönas stöd, uppger Svenska Yle.

Trump stoppar nyhetsbyrån Bloomberg 

USA:s president stoppar nyhetsbyrån Bloomberg från att vara med på hans kampanjmöten inför presidentvalet, rapporterar TT. Detta eftersom Bloomberg ställer upp som Trumps motkandidat. Trumps kampanjchef Brad Parscale anklagar redaktionen på Bloomberg News för att vara partisk, eftersom den till största del ägs av Michael Bloomberg.

»Som president Trumps valkampanj är vi vana vid orättvis rapportering, men de flesta nyhetsorganisationer tillkännager inte sin partiskhet så öppet«, säger Brad Parscale i ett uttalande.

Massaker i Iran

Massaker ska ha ägt rum i en mindre stad nära Persiska viken i Iran, rapporterar Ekot. Enligt vittnesmål som bland annat tidningen New York Times ska ha tagit del av ska Revolutionsgardet ha skjutit mot demonstranter som upprättat en vägspärr. När en av dem sköt tillbaka ska revolutionsgardet ha skjutit ihjäl 100 människor. En del unga iranier är ändå inte rädda för att fortsätta uttrycka sin avsky för regimen.

Debatter:

Svaga prestationer i skolan skylls ofta på ökad skolsegregation. Men i detta avseende avviker Sverige inte från andra, jämförbara länder, skriver Hans Bergström, före detta chefredaktör på DN och en av de två författarna till »Touch Love« på DI Debatt. Problemet är i stället brist på kunniga lärare, tydligare kunskapskrav och lugnare klassrum, menar han.

»Sverige ger inte mindre resurser till skolan. Vi har inte lägre lärartäthet«, skriver Hans Bergström, som menar att landet däremot avviker när det gäller bland annat ordning i lärarmiljön och »grit«, det vill säga uthållighet och förmåga hos eleverna att arbeta sig igenom motstånd.

Men Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Lärarförbundet, ser i stället resursstyrningen till skolan som den stora stötestenen och det avgörande skälet till att Sverige enligt Pisa-mätningen lyckas allt sämre med att ge likvärdig utbildning till elever oberoende av bostadsort och social bakgrund. På SvD Debatt riktar hon hård kritik mot den så kallade skolpengen, att finansiera skolan genom en ersättning per elev.

»Skolans kostnader är kopplade till att undervisa en hel skolklass- inte en elev«, skriver Johanna Jaara Åstrand.

Pappersbranschen vill krångla sig ur de nya kraven på bostadsnära insamling som ska införas 2021-2025 och tvinga svenskarna att fortsätta transportera gamla tidningar till återvinningsstationer. Det skriver Tony Clark, Avfall Sverige, på DN Debatt.

»I dag hamnar 40 000 ton tidningar i soppåsen och förbränns i stället för att återvinnas«, skriver han.