Polskt kaos fröjdar Putin

Politiskt kaos råder i Polen där den nytillträdda regeringen försöker röja i bråten från den gamla. Egentligen finns bara en vinnare på oredan.

Text:

Bild: AP

Polens president Andrzej Duda och Jaroslaw Kaczynski, ledare för högerpartiet Lag och Rättvisa (PiS), har förklarat politiskt krig mot landets nya regering, ledd av Donald Tusk. Och ingen fred är i sikte. I stället siktar Duda och Kaczynski på att fördjupa den politiska krisen. 

PiS ägnade åtta år vid makten åt att montera ned den polska rättsstaten, med stöd av president Duda. Partitrogna lade rabarber på författningsdomstolen, högsta domstolen och en stor del av det allmänna rättsväsendet. Partiet lade också under sig Polens public service, både tv och radio. Allt genom att i strid med konstitutionen stifta nya lagar. Genom en näst intill ohämmad svågerpolitik byggdes skapades också något som liknade en maffiastat upp, där PiS-politiker, deras anhöriga och vänner med placerades på olika statliga poster eller nygrundade institutioner och fonder med feta löner. 

Det råder politisk kris i landet efter maktskiftet i oktober. Oppositionen gör allt för att motarbeta landets nya president Donald Tusk. Foto: AP

Donald Tusk som efter valsegern i oktober leder en bred koalitionsregering har lovat att återställa demokratin i landet och dessutom ställa de som brutit mot konstitutionen och rättsväsendet till svars. Den månad som gått sedan den nya regeringen kom på plats har visat att det är betydligt lättare att nedmontera en rättsstat än att återuppbygga den. Varje steg Tusks regering tar i den riktningen möts dessutom med en total obstruktion från såväl presidenten som PiS. Bland de svåra frågor som ska lösas finns hur den med lagen och rätten på sin sida skall avsätta personer som PiS har nästlat in i såväl rättsväsendet som i olika statliga institutioner.   

När inrikesministern åsidosatte det existerande så kallade medierådet – som helt kontrolleras av PiS – och lät strypa partiets propaganda och anställde oberoende journalister, svarade PiS ledande politiker, däribland Jaroslaw Kaczynski, med att ockupera två tv-hus samt byggnaden för den statliga nyhetsbyrån PAP. Presidenten förbjöd samtidigt, genom sitt veto, regeringen att stötta det finansiellt bankrutta tv-företaget med två miljarder zloty, motsvarande drygt 5 miljarder kronor.  

Och när den nytillträdde justitieministern, Adam Bodnar som också är chef för hela åklagarväsendet, hittade en formell juridisk anledning att pensionera riksåklagaren Dariusz Barski (som av PiS försetts med vidsträckta befogenheter) har några av Barskis underordnade både blockerat portarna för efterträdaren och att lagföra justitieministern.  

En tidigare minister i PiS-regeringen har också efter en femton år lång rättegång dömts tillsammans med sin vice minister till två års fängelse för att bland annat ha förfalskat dokument och med hjälp av säkerhetsagenter försökt korrumpera en politisk motståndare. Både presidenten och PiS vägrar att godkänna utslaget. Presidenten gav dem i stället i förra veckan ”asyl” i presidentpalatset där han ställde två sovrum till deras förfogande. Dock förgäves: polisen tågade in i palatset och förde de dömda till fängelset. 

Samtidigt med detta kontrollerar PiS fortfarande författningsdomstolen, större delen av högsta domstolen och landsrådet för domstolsväsendet. Inget talar för att vare sig president Andrzej Duda eller PiS tänker acceptera den nya regeringens reformer för att återställa rättsstaten. Presidenten anklagar regeringen för att bedriva ”rättslig terrorpolitik” och Jaroslaw Kaczynski har manat sina anhängare till än starkare motstånd mot Donald Tusk som han påstår vara en tysk agent. Deras mål är att inför de två val som skall hållas det närmaste halvåret – kommunalval i april och europaparlamentsval i juni – ställa till så mycket kaos som det går.  

När kriget rasar vid gränsen finns en person utanför landet som tycker att kaos i Polen är bra; Vladimir Putin. 

***