Vissa saker förändras aldrig trots att det är valår

Det är valår i Ryssland, Polen, USA. Och kanske Ukraina, om Zelenskyj får hjälp att bekosta det.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Val! Snart är det val nästan överallt. Frågan är om det någonsin har hållits så många val som nu. Eller inom det närmaste året, i alla fall. Lite drygt. 

I mitten av oktober är det val i Polen. Då ställs en högljudd högerkonsvervativ regering med dubiöst förflutet mot en högljudd liberalkonservativ opposition med dubiöst förflutet. Båda hatar Ryssland på ett föredömligt sätt; det enda de hatar mer är varandra. Valresultatet kommer att få stor betydelse för vilka, förutom invandrarna och bögarna, som får skulden av vem för precis allt som är dåligt i världen. 

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Olika regeringar har förstås olika utgångslägen. I Sverige liksom i Storbritannien sitter avskydda och bespottade ministärer som vet att de kommer att förlora nästa gång. De vet det, du vet det, alla vet det. Det unika med Sverige är att vår regering efter bara ett år vid makten är lika illa omtyckt som Tory-styret efter tretton. Det unika med Storbritannien är att regeringen där själv får välja när val ska hållas (senast i januari 2025). 

Vi kan konstatera att den brittiske premiärministern Rishi Sunak har gett upp. Detta märks bland mycket annat på att han nu utsett den skandalomsusade smilfinken och patologiska hoppjerkan Grant Shapps, som haft inte mindre än fem (5) jobb bara under det senaste året, till ny försvarsminister. Shapps efterträder den utmärkte och gedigne Ben Wallace, han som råkade säga i Vilnius att ukrainarna borde bocka och buga lite mer när det är amerikaner i rummet och därför blev i det närmaste ihjälslagen på en litauisk åker.  

Sunak ser inte längre än till nästa valförlust, som av allt att döma inträffar i maj nästa år. (Då har han fått ner inflationen en aning – samtidigt har inte bostadsägarna drabbats av den räntechock som beräknas sätta in ett halvår senare.) Det är därför han väljer att försöka tackla det partiinterna problemet ”Vad fan ska vi göra med Grant Shapps?” snarare än problemet ”Vem är på lång sikt lämpligast som försvarsminister under Europas största landkrig sedan andra världskriget?”  

Sunak har helt enkelt gett upp, åtminstone på ett känslomässigt plan. Skillnaden i utblick mellan honom och alla de drösar med konservativa parlamentsledamöter som redan tillkännagett att de inte ställer upp för omval är oklar – kanske är han för dum, kanske är han för fåfäng. Kanske drivs han av en diffus pliktkänsla gentemot det egna partiet, en idé om att förlora valet på ett sådant sätt att Tories ändå kan komma tillbaka nästnästa gång.  

Det värsta är att Sunak har det gemensamt med vår egen forne regeringschef Stefan Löfven att man nästan alltid, under nästan alla omständigheter, kan räkna med att han gör det som tar längst tid och är minst underhållande. Härdar Sunak ut hela vägen till januari 2025, bara för att vara så tråkig som möjligt? Det går definitivt inte att utesluta. 

Innan dess har vi förstås att se fram emot ett val av president i alla forna koloniers forna koloni på andra sidan Atlanten. Trogna läsare vet hur jag känner inför den saken. 

Och kanske också i Ukraina? Där har man på grund av kriget och rådande undantagstillstånd möjlighet att låta bli att hålla något val överhuvudtaget. President Zelenskyj har nyligen öppnat för att ändå ha ett val under 2024, om Ukraina får hjälp med att bekosta det, och inte minst med att organisera insamlandet av alla miljoner utlandsröster. ”Jag kommer inte att ta pengar från vapen och försvar och lägga dem på val”, ska presidenten ha sagt. 

Det kan man knappast klandra honom för. Under andra världskriget sköt många demokratier sina val på framtiden, och Zelenskyjs folkliga stöd i Ukraina lär förbli intakt så länge kriget pågår. 

Ett land som däremot faktiskt måste hålla val nästa år, eftersom man vägrar gå med på att man skulle befinna sig i just nämnda krig, är… Ryssland. Det valet kommer att hållas, och har inte Putin sprängts i luften, blivit hängd eller fått halsen avskuren kommer han att vinna det. Valår eller inte – vissa saker förändras aldrig.

***

Text:

Toppbild: AP