Sju dagar: Högern går framåt i Spanien, vitvalar släpps fria och Greta får lift

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

SVERIGE

15/11 SD större än S i ny mätning

Sverigedemokraterna går om Socialdemokraterna och blir därmed Sveriges största parti enligt Aftonbladet/Demoskop. Sverigedemokraterna skulle enligt mätningen 24,0 procent om det vore val idag och Socialdemokraterna 22,2 procent.

14/11 Politiker kritiserar SCB:s statistikstrul

Nyligen avslöjades det att SCB:s statistik om arbetslöshet och BNP är felaktig. Ett skäl till det är att aktören Evry har stått för misstänkt fusk – vilket lett till att SCB tvingas räkna om Sveriges BNP.

Nu går Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson i Moderaterna, ut och kritiserar händelsen.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver hon på Twitter.

13/11 Greta får lift av youtubers

Greta Thunberg hittar ett sätt att ta sig över Atlanten till klimatmötet i Madrid: med hjälp av ett australiskt Youtubepar. Riley Whitelum och Elayna Carausu har korsat Atlanten två gånger, men aldrig med sin lille son – eller världens kändaste klimataktivist och hennes pappa. Med på färden finns också den brittiska skepparen Nikki Henderson, som förra året blev den yngsta någonsin att genomföra en jordenruntseglats.

12/11 M: Avskaffa Ebo

Moderaterna vill avskaffa lagen om eget boende (ebo) för asylsökande. Det vill Socialdemokraterna redan, även om januariavtalet säger att kommunerna bör ges en möjlighet att begränsa ebo i områden med socioekonomiska utmaningar.

11/11 Hemlösa ensamkommande

Hundratals ensamkommande ungdomar tvingas i början av februari lämna Migrationsverkets boenden, skriver TT. Frågan om bostads- och försörjningsstöd hamnar hos kommunerna, men SKL kan inte garantera att alla får tak över huvudet.

11/11 Nytt våldsdåd i Malmö

Det smäller på nytt i Malmö, den här gången är det skottlossning i området Eriksfält. Larmet kommer till polisen vid 18-tiden och man hittar ett fordon med skottskador. »Vi har inte hittat någon skadad och har ännu ingen misstänkt i ärendet«, säger polisens informatör Rickard Lundqvist till TT.

10/11 Plan tvingas ner

Ett Norwegianplan på väg från Teneriffa till Arlanda tvingas landa i franska Brest. Anledningen är att piloterna fått indikation om ett tekniskt fel, rapporterar Expressen. »Det jag kan säga är att planet har landat i Brest för en teknisk kontroll«, säger Swedavias presschef Robert Pletzin till TT.

10/11 misstroende mot Minister

Sverigedemokraterna vill väcka misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson, med anledning av våldsdåden i Malmö. M gör tummen upp, medan KD avvaktar, liksom L och C. »Jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö«, säger Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson till TT.

10/11 nationell insats i Malmö

Flera grova våldsdåd, däribland skjutningen mot två pojkar på en pizzeria, i Malmö gör att polisen utlyser en så kallad nationell särskild händelse. Satsningen är riktad mot »den grova organiserade brottsligheten som utmynnar i mord med skjutningar och användning av explosiver«, meddelar polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

9/11 skifte i KD-toppen

Lars Adaktusson lämnar KD:s presidium, och ger plats åt Markaryds kommunstyrelseordförande Bengt Germundsson. Ebba Busch Thor väljs som väntat om som partiordförande.

9/11 pojke skjuts till döds

I Malmö dödas en pojke i 15-årsåldern vid en skottlossning mot en pizzeria. Det skriver polisen på sin webb. Ytterligare en pojke skjuts och förs till sjukhus med livshotande skador.

9/11 För Kina – utesluts

En kristdemokratisk kommunpolitiker från Stockholmsregionen utesluts från partiet. Det efter att politikern ska ha »agerat i linje med det kinesiska kommunistpartiets försök att påverka svenska politiska partier i en Kinavänlig riktning«, rapporterar Sverige Radio.

Utrikes 

15/11 Trump vädjar till högsta domstolen

Donald Trump har bett högsta domstolen att inte lämna ut hans inkomstdeklaration för de senaste åtta åren efter att en domstol i Manhattan beordrat Trumps revisionsbyrå att lämna ut deklarationen, skriver The New York Times.

13/11 Morales: Nedrig statskupp

Bolivias senats andre vice talman, Jeanine Áñez, tar ledningen över landet. Detta trots att ledamöter från avsatte Evo Morales parti bojkottade omröstningen, samt att det saknades tillräckligt många ledamöter för att fatta ett giltigt beslut, skriver TT. På Twitter kommenterar Morales, som befinner sig i Mexiko: »Den lömskaste, mest nedriga statskuppen i historien.« Läs mer här!

12/11 Macron dissar Nato

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar Natosamarbetet hjärndött, något som rör om rejält bland kollegor och försvarsministrar. Kritiken sätter, enligt TT, ytterligare fokus på villrådigheten kring vem som borde göra vad inom EU och Nato.

11/11 Högern framåt

Den politiska krisen i Spanien förvärras efter söndagens nyval. Efter valet är fortfarande inget parti i närheten av majoritet. Den stora valvinnaren finns emellertid på högerkanten: partiet Vox, som fördubblade sitt stöd till att bli Spaniens tredje största parti.

11/11 Hemlig insamling

I ett hemligt projekt jobbar Google tillsammans med ett sjukvårdsbolag för att samla in miljontals amerikaners hälsovårdsuppgifter, rapporterar Wall Street Journal. Det rör bland annat provsvar från laboratorier, diagnoser ställda av läkare och sjukskrivningsperioder.

10/11 Vitvalar släpps

Samtliga 87 vitvalar som sedan förra sommaren har hållits fångna i små fållor i närheten av den sibiriska staden Nachodka, i sydöstra Ryssland, släpps. Valarna skulle säljas till marina parker och akvarieanläggningar i Kina men får sin frihet efter högljudda protester.

10/11 Nytt våld i Hongkong

Nya våldsamheter bryter ut i Hongkong. Polisen använder tårgas när demonstranterna protester vid köpcentrum och blockerar vägar under söndagen.