Socialistiska Sinn Fein största parti i det irländska valet: »En jätteskräll«

Text:

Bild: TT

Alla röster är inte räknade, men i skrivande stund har socialistiska Sinn Fein gått om båda de traditionella storpartierna Fianna Fáil och Fine Gale och blivit landets största parti. Sinn Fein har fått 24,5 procent av förstahandsrösterna, Fianna Fáil 22,2 procent och Fine Gale 20,9 procent.

Även om inget är klart betecknar Lena Karlsson, Irlandkännare på Utrikespolitiska institutet, Sinn Feins framgångar som "en jätteskräll".

Vem blir vinnare i valet?

­– Inte ens hälften av mandaten är klara än, 78 av 160 är fördelade. Det tar alltid lång tid med irländska val. Förra gången, 2016, tog det tio veckor innan det fanns en regering. Hur det blir beror mycket på hur andrahands- och tredjehandsrösterna fördelar sig. Men Sinn Fein har nu 29 mandat, mot 22 i förra mandatperioden. Framgången kommer troligen som en överraskning, även för Sinn Fein själva eftersom de bara ställt upp 42 kandidater. Prognoser pekar på att Finnea Fáil får flest röster, och de har börjat kontakta flera mindre partiet. De har inte heller stängt dörren för samarbete med Sinn Fein, vilket regeringspartiet Fine Gale gjort.

Sinn Fein är känt för sin koppling till kampen för ett enat Irland och sina kopplingar till IRA, men vad står Fianna Fáil och Fine Gale för?

 De är ganska lika. Skillnaden kommer från historien när Fianna Fáil representerade småfolket och Fine Gale jordägarna. Idag är båda är mitten/högerpartier. De är för EU, kritiska till Brexit, för den låga bolagsskatt som lockar företag till Irland. Fine Gale kan ses som något mer progressivt. Under sin regeringstid nu har de drivit igenom samkönade äktenskap, underlättat skilsmässor och en ny abortlagstiftning, vilket irländarna är mycket stolta över.

[caption id="attachment_619583" align="alignnone" width="302"] Lena Karlsson, Irlandkännare på Utrikespolitiska institutet.[/caption]

Hur kommer det sig att Sinn Fein plötsligt fördubblar sitt stöd?

– Folk vill ha en förändring. Både Fianna Fáil och Fine Gale tyngs av arvet från den ekonomiska krisen 2010. Finnea Fáil fick stor skuld för den och Fine Gale fick rensa upp. Sinn Fein står helt fri från den problematiken och har varit duktiga på att fånga upp missnöje i kvarteren och skapa tillit på gräsrotsnivå. Sociala frågor har haft stort utrymme i valrörelsen: hemlöshet, långa vårdköer och den höjda pensionsåldern, som Sinn Fein vill sänka igen. Mary Lou McDonald (som tog över partiledarskapet efter Gerry Adams 2018 red anm) har också gjort en bra valrörelse och många unga är inte lika berörda av konflikten med Nordirland.

Vad betyder detta för Irlands politiska karta?

– Det är svårt att säga innan vi vet hur det blir. Men det påverkar den, särskilt om resultatet består. Det finns en vänstervåg som säger något om hur hela samhället förändras. I hela Europa har det blivit svårare att bilda regering med allt fler mindre partier. Många säger att Sinn Fein alltid agerar långsiktigt och inte samarbetar om det kostar för mycket i politiska kompromisser.

Hur påverkar detta Nordirland och ett Sinn Feins dröm om ett förenat Irland?

– Frågan är inte lika laddad längre, varken på södra eller norra sidan om gränsen. Brexit har gjort mer för ett förenat Irland än Sinn Fein lyckats med under alla år. I och med Brexit har även många unionister närmat sig tanken på ett förenat Irland. Möjligen kan de bli avskräckta om Sinn Fein nu blir en starkare politisk kraft.

LÄS OCKSÅ: Sinn Fein – största parti i det irländska valet.