Suhonen: Palmegruppen har mordvapnet – hänvisar till källor inom S

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Suhonen: De har mordvapnet

Regeringen har informerats om att Palmegruppen hittat mordvapnet, enligt uppgifter till Aftonbladet. S-profilen Daniel Suhonen går ännu längre och slår i en intervju med Aftonbladet fast att de har vapnet. Enligt honom har regeringen fått information om att mordvapnet har hittats.

”De har mordvapnet”, säger han till Aftonbladet och hänvisar till källor ”djupt inne”. Vi får anta att han menar i det socialdemokratiska partiet.

Palmegruppens Krister Petersson kommer på onsdag gå ut med besked i utredningen på onsdag förmiddag.

V och KD gör gemensam sak i finansutskottet

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna lägger tillsammans fram ett förslag om krisstöd till civilsamhället. Det rapporterar Ekot.  Det är ovanligt, partierna har bara en gång tidigare lagt ett gemensamt utskottsinitiativ i finansutskottet. Den gången handlade det om penningtvättregler.

– Jag hoppas och räknar med att andra också bör se det här behovet och därmed ansluter sig till initiativet. I bästa fall hoppas jag ju att det blir ett enigt utskott, säger Ali Esbati till Ekot.

Fortsatt krisläge inom vården

I stora delar av vården rullar verksamheten fortfarande i så kallat krisläge, vilket betyder att vårdpersonalen både behöver jobba längre veckor och får bättre betalt. Totalt har 1 492 anställda inom vården i Stockholm blivit anvisade att arbeta på krislägesavtalet. Det rapporterar TT.

Flera sjukhus har återgått till vanliga avtalet, men överväger att återigen aktivera krisläget för att säkra sommarbemanningen.

UTRIKES

George Floyd-likvaka i Houston lockade tusentals

Flera tusen människor besökte den sex timmar långa likvakan för George Floyd, mannen som dödades vid ett polisingripande i Minneapolis. Händelsen har lett till världsomfattande protester. Samma kväll meddelades det att polismannen som höll fast George Floyd i det våldsamma ingripandet officiellt anklagas för dråp.

I samma veva togs på statsnivå beslutet att polisen i dess nuvarande form ska avvecklas i Minneapolis. Nio av 13 medlemmar i stadsfullmäktige röstade för beslutet under måndagen.

Nordkorea bryter med Sydkorea igen

"Vi har kommit till slutsatsen att det inte finns något behov av att sitta ansikte mot ansikte med de sydkoreanska myndigheterna och det finns ingen fråga att diskutera med dem, eftersom de bara har väckt vår ilska", skriver den statliga nyhetsbyrån KCNA enligt TT.

Enligt Nordkorea är orsaken till den stoppade kontakten ”fientlighet” från syd, vilket innebär att avhoppare i syd skickat in flygblad med regimkritiska budskap i Nordkorea.

Nya stridigheter i nordvästra Syrien

19 regimsoldater och 22 jihadistiska extremister har dött efter stridigheter i nordvästra Syrien, rapporterar  TT.

"Jihadistfraktioner ledda av Hurras al-Din gick till attack mot två byar", skriver det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Byarna togs över av Hurras al-Din men ska ha återtagits av regimstyrkor under måndagen.

Kriget i Syrien har pågått i mer än nio års tid.

DEBATT

48 debattörer: Nu startar vi medborgarnas coronakommission

48 debattörer tycker att misslyckandena under coronakrisen beror på en utarmad välfärd. Ni startar de en egen coronakommission där rösterna från människorna ”i frontlinjen” kommer fram.

”Vi startar därför en medborgarkommission för att undersöka krisens verkningar underifrån och utarbeta konkreta förslag till förändringar. Vårt syfte är att vi ska lära oss något för framtiden så att samhället blir tryggare, mer jämlikt och bättre rustat för kriser. Coronapandemin har visat att det finns pengar när det krävs. Men frågan är vem som ska betala, och på vilket sätt resurserna ska tas tillvara”, skriver debattörerna på Aftonbladet debatt.

Roger Haddad (L) kräver svar om PISA

Liberalernas skolspolitiske talesperson Roger Haddad kräver svar från skolminister Anna Ekström på Expressen debatt: Är Sveriges PISA-resultat missvisande?

”Bygger Sveriges PISA-framgång på falska siffror? Efter Expressens rapportering om att invandrarelever exkluderats behövs det nu en nationell, oberoende granskning av PISA 2018.”, skriver Roger Haddad.

”Om dessa uppgifter stämmer är det oerhört graverande och allvarligt. PISA må vara en studie som endast granskar tre ämnen och skolsystemet över tid, men den har en direkt påverkan på beslut. Även om PISA inte direkt återkopplar till respektive skola som deltagit, inte heller direkt hjälper oss förklara varför kunskapsutvecklingen går upp eller ner, har den en stor påverkan”, skriver Haddad.

”3:12-reglerna kryphål för höginkomsttagare”

Det behövs ett reformerat skattesystem eller åtstramade utdelningsregler. 3:12-reglerna leder till att höginkomsttagare skattar mindre, inte till att entreprenörskap främjas, menar debattörerna, menar företrädare för Tankesmedjan Tiden och LO tillsammans på SvD Debatt.

”Reglerna behöver göras om, antingen med åtstramad möjlighet till utdelning eller genom att reformera skattesystemet i stort så att reglerna kan avskaffas helt. Det visar en ny rapport från LO-ekonomernas och Tankesmedjan Tidens gemensamma skattepolitiska skuggutredning.”, skriver författarna.