Svep: Högre ersättning till brottsoffer: »Påtaglig höjning«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Högre ersättning till brottsoffer

Regeringen tillsätter nu en utredning i syfte att förbättra situationen för brottsoffer.

»Det ska ske en påtaglig höjning av ersättningen«, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SR Ekot. Det ska även bli lättare för polisen och andra myndighetspersoner att få skadestånd för kränkningar.

Tidigare har Moderaterna förslagit en fördubbling av ersättningarna till brottsoffer.

Förlossningsvård ska bli. mer jämlik

Andelen dödfödda barn har inte minskat under det senaste decenniet. Förlossningsvården ska nu jobba mer enhetligt för att förebygga att barn dör under sen graviditet, uppger SR Ekot. Nationell vägledning saknas om dödföddhet och vårdregionerna kan ha olika rutiner.  Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att utforma ett nationellt kunskapsstöd till vården senast den 30 juni 2021.

Tredje man kopplad till terrorattack

Förutom de två IS- män med koppling till terroristen Rakhmat Akilov har en tredje man nu pekats ut som medhjälpare till Akilov. rapporterar DN.

Mannen, som finns med i Säpos utredning, sitter frihetsberövad i Syrien och ska ha försett Akilov med detaljerade instruktioner för bombtillverkning inför terrordådet på Drottninggatan.

Skottlands ledare kräver folkomröstning

Skottlands ledare Nicola Sturgeon, partiledare för det skotska nationalistpartiet SNP, och det skotska parlamentet kräver en ny folkomröstning om självständighet för Skottland.

SNP, som motsätter sig brexit, vann 48 av Skottlands 59 platser i parlamentet i London i förra veckans val. Sturgeon tolkar detta som stöd för hennes linje för folkomröstning. Boris Johnsons regering säger dock nej till kravet. Men när brexit väl är avklarat kommer regeringen ha svårt att stå emot det skotska parlamentets krav, uppger den konservative politikern Andrew Mitchell i en BBC-intervju.

Grönland nobbar Huawei

Efter amerikanska uppmaningar till allierade att inte anlita kinesisk teknik lämnar Grönland planerna på att anlita kinesiska Huawei för att bygga ut sitt 5G-nät, enligt Reuters. Grönland ska i stället fortsätta anlita svenska Ericssons.

Farhågor om att Polen måste lämna EU

Ett nytt lagförslag i Polen väcker farhågor inom rättsväsendet om att det kan bli lättare att sparka domare som inte håller med styrande partiet Lag och rättvisa i vissa frågor, rapporterar SR Ekot. Högsta domstolen har rentav uttryckt oro över att det nya lagförslaget skulle kunna leda till att Polen lämnar EU, som kontinuerligt kritiserat de förändringar inom rättsväsendet, som Lag och rättvisa driver. Många polacker har under veckan protesterat mot lagförslaget.

Kina tillåter inte inblandning i Hongkong

Kina kommer inte att tillåta utländska styrkor att blanda sig i dess regioner i Hongkong och Macau. Det uppgav Kinas president Xi Jinping på fredagen, rapporterar Reuters. 

»Vi kommer inte att låta några utländska styrkor blanda sig i« sade Xi Jinping vid en ceremoni, som uppmärksammande 20-årsdagen sedan överlämnandet av den portugisiska kolonin Macau till kinesiskt styre.

Debatter: 

Ett slöseri med skattepengar. Så benämner Fredrik Öberg, biträdande överläkare på Nya Karolinska, FVM (Framtidens vårdinformationsmiljö, mångmiljardupphandlingen av nya it-system för regionens sjukvård).

SvD debatt kallar han upphandlingen »en pågående skandal, som påminner om NKS« (Nya Karolinska). I stället bör man göra en paus i FVM och ta fram en oberoende analys av vad Stockholmsregionen har och behöver när det gäller it-stöd i vården. Och då göra det utan sekretess, skriver han.

Regeringen måste snabbt agera för att patienter i hela landet får tillgång till ny precisionsmedicin (som omfattar  diagnostik och behandling som med möjlighet till med individanpassad vård, som exempelvis analys av arvsmassan). Det skriver patientföreningar och företrädare för sjukvård och forskning på DN Debatt. 

I dag bromsas utvecklingen av skräddarsydd behandling av exempelvis cancerpatienter på grund av att lagstiftning statlig samordning saknas, skriver de.

DI Debatt föreslår Sten Tolgfors (M), tidigare försvars- och handelsminister, att riksdagen ska stifta lagar på egen hand. Normalt föreslås lagar av regeringen. Men i princip finns inga lagar som en riksdagsledamot inte kan ändra, »förutsatt att det går att finna 174 andra ledamöter som stöder förslaget«, skriver Sten Tolgfors. På detta sätt skulle politiken göras mer konkret, kraven på partierna skärpas och debatten troligen fokusera mer på sakinnehåll och konkreta förslag om förändring, anser han.