Svep: Morgan Johansson svarar på SD:s hot om misstroendeförklaring

Text: Redaktionen

Bild: TT

Johansson tror att utvecklingen går att vända

Morgan Johansson kommenterar SD:s hot om att väcka en misstroendeförklaring mot honom med anledning av våldsdåden i Malmö. På Facebook skriver justitieministern att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt”. Men det kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Moderaterna och Kristdemokraterna har sagt att de ska stödja Sverigedemokraternas initiativ i riksdagen. Stefan Löfven har i intervjuer poängterat att han har stöd för sin justitieminister.

Bildt om gränskontrollerna: ”Tragiskt”

Som svar på det grova våldet i Malmö inför Danmark från och med i dag gränskontroller mot Sverige. Den före detta statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) twittrar kritiskt om gränskontrollerna på Öresundsbron, rapporterar Omni. ”Detta är ytterligare ett tragiskt nederlag för arbetet med ett Norden som växer samman. Dock skall det sägas att det var Sverige som började bygga hinder. Mycket bättre hade varit att söka gemensamma lösningar”.

Hadzialic kritisk till M:s hantering av Karolinska

Regionoppositionsrådet i Stockholm, Aida Hadzialic, kritiserar i DN hur Moderaterna låter en tjänsteman ta ansvaret för situationen på Karolinska. Universitetssjukhuset varslar 600 anställda, 250 läkare och 350 undersköterskor och går med 1,6 miljarder i underskott det här året. I en mejlintervju har finansregionrådet Irene Svenonius sagt att det inte är politikens uppgift att operativt leda verksamheter.

– Det faller på sin egen orimlighet att högst ansvarig i region Stockholm inte har något inflytande över verksamheten. Är man regionens högst ansvariga har man mer makt än någon annan att påverka verksamheterna och den ekonomiska politiken, säger Aida Hadzialic.

Debatt:

”EU:s nya kommissionsordförande Ursula von der Leyen vill lagstifta om en europeisk minimilön. Den svenska kollektivavtalsmodellen står därför inför ett allvarligt hot. Det är nu avgörande att regeringen agerar tidigt och tydligt mot förslag som kan påverka lönebildningen”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv på DN Debatt.

”Inte ens den bästa tänkbara vården i livets slutskede kan hjälpa alla att slippa onödigt och svårt lidande. Därför behövs en lagändring för att ge möjlighet till assisterad dödshjälp för en liten grupp patienter”, skriver Anna Rundcrantz, som på SvD Debatt skriver om sin fars livsslut.

”Nio av tio lärare anser att digitala verktyg är ett betydelsefullt pedagogiskt hjälpmedel, enligt Skolverkets enkät. Det gör de inte för att regeringen klubbat en digitaliseringsstrategi, eller för att de känner sig tvungna att använda digitala lärverktyg”, skriver tio företrädare för svenska utbildningsteknikföretag på Di Debatt.