Svep: Starkt stöd för Vänsterpartiet i ny mätning – lockar väljare från S

Text: Redaktionen

Bild: TT

I en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop ökar Vänsterpartiets stöd till 10,4 procent, vilket är det största stödet partiet haft sedan hösten 2004. Partiet har enligt mätningen lyckats locka till sig besvikna väljare från Socialdemokraterna, som har stöd av 22,6 procent, en minskning med 2,1 procentenheter.

– När de började rikta misstroendevotum mot en minister såg vi att de gick för långt. Som de gör nu, att bara stoppa de mest marknadsliberala reformerna i Januariavtalet, det går uppenbarligen hem, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop, till Aftonbladet.

WHO överskattade coronavirusets dödlighet

Världshälsoorganisationen, WHO, släppte i måndags en uppskattning om att coronaviruset Covid-19 har en dödlighet på 3,4 procent. Men den siffran uppges nu vara överdriven, rapporterar SVT. WHO:s uppskattning är baserad på andelen avlidna per bekräftad smittad, ett mått som inte bör ses som dödlighet i en hel befolkning.

– 3,4 procent är en ögonblicksbild globalt sett av CFR. Tidigt under ett utbrott kan siffran vara hög eftersom de allvarligaste fallen fångas upp, säger Carla Drysdale från WHO till SVT.

Eldupphör i Syrien

Under gårdagen enades Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att ett eldupphör ska råda i syriska Idlib från midnatt, en uppgörelse som nu ser ut att hålla. Enligt uppgörelsen ska en säker korridor upprättas längs motorvägen M4, som ska patrulleras av soldater från bägge sidor. Under morgonen har det hörts skottsalvor, men inga strider har brutit ut. Det rapporterar TT.

Japan och Sydkorea oeniga om viruskarantän

Japan har beslutat att sätta anländande personer från Sydkorea i två veckors karantän på grund av coronavirusets spridning. Sydkoreanska nationella säkerhetsrådet säger i ett uttalande att den japanska regeringen inte först konsulterat dem, och kallar handlingen orättfärdig. Enligt TT ska en officiell protest mot beslutet ska lämnas till Japans ambassadör i Sydkorea.

Debatt:

"Det är hög tid att en gång för alla att konstatera att nyliberalismen med avregleringar, privatiseringar och stora skattesänkningar utan täckning sammantaget är ett misslyckat projekt", skriver Peter Hultqvist, försvarsminister och socialdemokrat, på Aftonbladet Debatt.

"Vi har granskat regeringen Löfvens feministiska politik. Av vår granskning framgår tydligt att regeringen misslyckats kapitalt med den feministiska politiken i det budgetpolitiska samarbetet, trygghetsfrågorna, utrikespolitiken och asyl- och migrationspolitiken. Alltför länge har retorik och luftslott tillåtits dominera den svenska debatten", skriver Ebba Hermansson (SD), jämställdhetspolitisk talesperson, och Linda Lindberg (SD), ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund, på DN Debatt.

"Jimmie, låt mig vara tydlig. Du talar inte för Sverige. Dina populistiska utspel och Kristerssons korsade armar, som desperat försöker vittna om någon form av auktoritet, är genomskinliga. Och för att fortsätta vara tydlig Jimmie, asylrätten är absolut", skriver Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, på Expressen Debatt.