Svepet: Arbetslösheten stiger i Sverige – 380 000 inskrivna hos AMS

Text: Redaktionen

Bild: TT

H&M granskas för GDPR-brott

Uppgifter om sjukdomar, psykiska tillstånd och om familjegräl. Klädjätten H&M utreds av tyska datainspektionen för att registrerat stora mängder känsliga privata uppgifter om sina anställda. Även i Sverige har registrering om mediciner och familjerådgivning skett, rapporterar SVT.

– Det är superolyckligt, det som skett. Självklart skall vi följa de lagar som finns när det gäller hur man får lagra sådana här känsliga uppgifter, säger H&Ms nya koncernchef Helena Helmersson.

H&M hotas nu av omfattande böter av datainspektionen i Tyskland för brott mot GDPR-lagen.

Arbetslösheten stiger i Sverige

Runt 380 000 personer var, enligt Arbetsförmedlingen, inskrivna som arbetssökande i slutet av januari. Det är 30 000 fler än januari ifjol. Arbetslösheten har ökat från 7,0 till 7,4 procent under året som gått, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Antalet varsel är däremot lägre än tidigare. Det rapporterar SvD och TT.

Irlandsvalet klart: Sinn Fein näst störst

Sinn Fein blir andra största parti i det irländska parlamentet under den kommande mandatperioden. Det står klart nu när alla röster är räknade, skriver TT-Reuters. Största parti blir Fienna Fáil, med 38 mandat i parlamentet, och tredje störst är regeringspartiet Fine Gale med 35 mandat. Socialistiska Sinn Fein fördubblade sitt väljarstöd från 12 till 24 procent och fick 37 mandat.

Idag regerar Fine Gale med stöd av Fienna Fáil men med det nya valresultatet behöver partierna behöver stöd från ytterligare partier för att få majoritet. De gröna fick 12 mandat och socialdemokraterna och Labour 6 mandat vardera.

Volvo blir del i Geelys kinesiska biljätte

Volvo Cars ägare kinesiska Geely rusar på Hongkongbörsen efter gårdagens uppgifter om sammanslagning av bolagen, skriver Dagens Industri. Enligt de uppgifter som presenterats är planen att slå samman Volvo Cars, Lynk och Geely till ett bolag som förutom i Hongkong ska noteras på Stockholmsbörsen. Det sammanslagna bolaget blir då Kinas första globala fordonstillverkare, enligt analytiker i Hongkong.

DEBATT

”Orimligt att ge potentiella terrorister fristad i Sverige”

Personer som får avslag på sin asylansökan för att de bedöms vara krigsförbrytare eller terrorister, men inte kan utvisas pga att de riskerar tortyr i hemlandet får idag ett tidsbegränsat uppehållstillstånd med samma samhälleliga rättigheter som andra. Det är djupt stötande, skriver Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, på DN Debatt, och föreslår en rad ändringar till den utredning som nu ser över regelverket.

M: Miljöregler hotar skogsbruket

Skogsbruk är en viktig näring på landsbygden som är betydelsefull även för miljön och klimatet. Men möjligheten för skogsägare att aktivt sköta sin skog riskerar att begränsas av en detaljerad miljöreglering som förfelar sitt syfte. Det skriver moderaterans landsbygdspolitiska talesperson John Widegren på Svenska Dagbladets debattsida. Enligt honom visar statistik från SCB att 28 procent av Sveriges skogsmark är undantagen från skogsbruk. Det räcker så anser moderaterna.