Svepet: Bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina

Text: Redaktionen

Bild: TT

Den svenska bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse, enligt ett pressmeddelande från en domstol i staden Ningbo i Kina, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Enligt domstolen döms Gui Minhai för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Den svenske förläggaren ska enligt domstolen inte överklaga domen.

Gui Minhai drev ett bokförlag i Hongkong och fängslades 2015. Året efter släpptes han och sattes sedan i en form av mild husarrest i staden Ningbo. I januari 2018 greps han åter när han satt på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka en läkare.

”Coronaviruset har fått okontrollerad spridning i Europa”

Coronaviruset Covid-19 hade kunnat få nästan lika stor spridning i Sverige som det fått i Italien, där över 200 personer smittats. Det sa Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, i SVT:s Aktuellt i går kväll.

– Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel.

– Vad vi har är i princip okontrollerad spridning i två världsdelar, det är i princip per definition en pandemi, sade Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Den snabba spridningen i Italien oroar både Olsen och Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

 

Börsras i Tokyo när virusoron kopplar grepp

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen tog ett grepp även om flera av de ledande Asienbörserna när handeln satte igång på tisdagen. Vid 05.15-tiden svensk tid såg utvecklingen enligt Bloomberg News ut så här:
• Nikkei: −3,2%
• Shanghai: −2,0%
• Shenzhen: −2,0%
• Hang Seng: −0,1%
• Kospi: +0,6%

I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kommer efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

I Sydkorea var huvudindexet Kospi dock upp 0,6 procent efter några timmars handel.

Även börserna i Fastlandskina backade ordentligt på tisdagsmorgonen. Räknat fram till i går hade Kina 77 658 smittfall rapporterats och  2 663 dödsfall.

C-toppen om vårdens kris: ”Kastar paj på varandra”

Centerpartiets toppnamn Anders W Jonsson, vikarie på partiledarposten för Annie Lööf, är kritisk mot debatten som förs om vården i Stockholm just nu.

– Jag vänder mig starkt mot att den här bilden att man utifrån en kaotisk helg på Södersjukhuset försöker kasta paj på varandra, säger Jonsson till SvD.

Jonsson säger att situationen just nu varken är region Stockholms eller regeringens fel utan ett delat ansvar mellan de två samt verksamhetsledningen för sjukhuset. Sjukhuset gick under helgen upp i stabsläge men detta hävdes sedan under måndagen.