Svepet: Idag kan USA inleda process om att lämna Parisavtalet

Text: Redaktionen

Bild: TT

I dag, måndag, kan USA och Donald Trump börja göra slag i saken och inleda processer att lämna Parisavtalet, rapporterar AP.

Avtalet trädde i kraft den 4 november 2016.  Nära 200 länder enades då om att sätta egna nationella mål för att minska sina utsläpp av växthusgaser, i syfte att försöka motverka att jordens temperatur stiger ytterligare en halv grad  jämfört med dagens temperaturer

Enligt överenskommelsen kan inget land lämna de första tre åren. USA:s formella process att lämna klimatavtalet inleds med ett brev till FN. Därefter tar det åtminstone ett år innan utträdet är klart, enligt nyhetsbyrån, vilket innebär att landet inte hinner lämna före presidentvalet 2020.

S och D röstar ned alliansens budget i Göteborg

Vid måndagens kommunfullmäktige gör Socialdemokraterna och Demokraterna gemensam sak och återremitterar den styrande alliansens budget. Det går nu S och D ut med

Socialdemokraterna har meddelat att de i dagens omröstning kommer att rösta för en så kallad återremiss för den styrande alliansens budgetförslag - om inte de borgerliga drar tillbaka stora delar av det. Socialdemokraterna anser att det innehåller för stora nedskärningar i kommunens verksamheter Kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M) säger:  - Jag är besviken på att Socialdemokraterna gör på det här sättet. Vi får se om de gör verklighet av sina hot eller  Vi gör inga ändringar i vår budget i detta läge.

Regioner köper ut personal för hundratals miljoner 

Sveriges regioner och landsting har köpt ut personal för mer än 600 miljoner kronor de senaste fem åren, visar en kartläggning som P4 Örebro har gjort

Kartläggningen visar att 2019 går mot ännu högre nivåer än tidigare. Bara i Stockholm har personal köpts ut för nära 30 miljoner kronor under årets första nio månader.

– Om man sätter det i kontexten att vi är en av Sveriges största arbetsgivare med över 45 000 medarbetare och har en omslutning på över 100 miljarder så är det här en väldigt liten del. Sedan är jag ödmjuk över att det är väldigt mycket pengar totalt sett, säger Ulrika Sundqvist, HR-direktör för Region Stockholm, till Sveriges Radio. 

Ny handelsoptimism lyfter Kina – Nikkei stängt

Under måndagen handlades Kinas börser uppåt efter ny optimism i handelskriget. Även koreanska Kospi steg efter draghjälp från chiptillverkaren SK Hynix, skriver CNBC. Börsen i Japan håller under måndagen helgstängt.
Det var under helgen som USA:s handelsminister Wilbur Ross sa att licenser för amerikanska bolag som vill sälja Huaweis produkter snart kommer att utfärdas. Tidigare i år placerades den kinesiska telekomjätten på den amerikanska regeringens lista över verksamheter som är ett orosmoment när det kommer till nationell säkerhet.

DEBATT

Asylprocessen behöver bli mer rättssäker,  skriver Annie Lööf (C) och Jonny Cato (C) i Dagens Nyheter.

Invandring är orsak till att Sverigedemokraterna växer, skriver Adrian Mehic, doktorand i nationalekonomi, i Svenska Dagbladet 

I Aftonbladet skriver Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad att lärarna måste lockas tillbaka till skolan.