Svepet: Ökat opioidmissbruk i Norrbotten: »Tilltagande problem«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Man skottskadad i Kista

En man i 20-årsåldern sköts i Kistad under natten. Mannen sköts i foten. En förundersökning om synnerligen grov misshandel har inletts.

– En person har inkommit till sjukhus med en skottskada i foten. Vi har lokaliserat en brottsplats i Kista. Vi undersöker brottsplatsen och pratar med vittnen, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid polisen till TT.

Ingen har gripits för dådet.

Ökat opioidmissbruk i Norrbotten

Missbruket i norra Sverige har bytt skepnad. Nu har opioider blivit allt vanligare i regionen, rapporterar Ekot.

– Man ser alltid olika trender, för några år sedan var ett av de större problemen nätdroger. Det är lite mindre av det just nu vad vi ser och ett tilltagande problem med tunga opioider, säger Markus Boman, som är chefsöverläkare vid psykiatriska kliniken på Beroendecentrum vid Sunderby sjukhus i Luleå till TT.

USA vill förhandla med Iran

Attacken mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani var ”nödvändig”, men USA vill ändå förhandla med Iran ”"med målet att förhindra ytterligare fara för internationell fred och säkerhet eller upptrappning från den iranska regimen". Det beskedet lämnar Kelly Craft, USA:s ambassadör i FN i ett brev till säkerhetsrådet.

Landssorg i Ukraina efter flygkrasch

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utlyst landssorg efter gårdagens flygkrasch i Iran där samtliga 176 personer ombord omkom efter att det ukrainska flygplanet med 176 passagerare kraschat strax efter att ha lyft från Teherans flygplats.

Det är fortfarande osäkert hur många svenskar som befann sig på flygplanet, men minst tio av passagerarna var svenskar.

DEBATT

”När Mattias Karlsson (SD) i en DN-intervju tycker att svenska miljonprogramsområden ser ut som i Novosibirsk undrar jag om han vet vad han talar om. Bara cirka 15 procent av miljonprogrammet är storskaligt. Resten består av måttligt stora flerbostadshus med eftertänksamt formade miljöer och av småhus, skriver Jöran Lindvall, tidigare chef för Arkitekturmuseet och ledamot i Konstakademien i DN Debatt

Nu är nätporr de ungas sexualundervisning”

”För oss är det självklart med porrfilter i alla miljöer där barn vistas. Men vi ska inte glömma att våldsam pornografi också finns i barnens smartphones och på nätet hemma. Här är vi beroende av tele- och internetoperatörerna som har en nyckelroll gällande barns exponering för nätporr. I dag är det endast ett fåtal av operatörerna som erbjuder porrfilter, och de som erbjuder dessa tar extra betalt”, skriver Ann-Sofie Alm (M), Helena Vilhemsson (C), Roland Utbult (KD) och Cecilia Elving (ordförande Liberala kvinnor) i Aftonbladet debatt.

”Minimilön i EU – ett ogenomtänkt förslag"

” Tafatta försök att höja undervisningens värde på högskolorna har misslyckats. Istället väger forskning blytungt. Men den ska vara ett stöd för utbildningen – inte tvärt om”, skriver Lars Torsten Eriksson, professor emeritus vid Gävle högskola, Elisabeth Björklund, lektor och Åsa Moberg, docent på SvD Debatt.