Dödsdrogen från USA på väg till Europa

Fentanyl har tagit 170 000 liv i USA på bara två år. Nu verkar ”zombie-drogen” komma till Europa i stor skala.

Text:

Bild: TT

Europa riskerar att bli nästa slagfält i fentanylets spår. Italiens regering varnar för att man ser tydliga varningstecken på att drogen är i Europa och snabbt kan få stor spridning. 

– Fentanlyet finns här redan. Lagligt i sjukvården och som drog på den svarta marknaden. Problemet med missbruk har varit relativt begränsat hittills, men nu ser vi andra, oroande tendenser, sa Alfredo Mantovano, sekreterare i Italiens ministerråd, när han mötte medierna nyligen. 

På plats fanns också bland andra hälsominister Orazio Schillaci, flera andra ministrar samt ordföranden för landets toxikologiska forensiska råd, Sabina Strano Rossi. 

– Vår underrättelsetjänst varnar för rapporter om ett ökat intresse från ndranghetan för att få ut fentanyl på drogmarknaden och ersätta heroinet. Det kommer signaler även från bland annat Storbritannien och Portugal, sa Alfredo Mantovano. 

Hälsominister Schillaci varnade för konsekvenserna för Europa om fentanylet tar över som opioid. 

– Även om fentanyl uppfanns som smärtstillande för sjukvården är det femtio till hundra gånger starkare än morfin. Det förvandlar användarna till sömngångarmonster, därför kallas det zombie-drogen. 

Fentanyl uppfanns 1959 och används bland annat på obotligt sjuka och i andra sammanhang i sjukvården på grund av sin starkt smärtstillande och ångestdämpande effekt. Drogen, som är en syntetisk opioid, narkotikaklassades i Sverige 1964. Den misstänks i fjol ha orsakat flera dödsfall bland svenska missbrukare. I Tyskland har på kort tid 20 personer dött av fentanyl och mörkertalet är stort. Mycket tyder på att drogen börjar få en större spridning i Europa.  

Levande döda

Enligt italiensk underrättelsetjänst sonderar landets organiserade brottslighet på allvar terrängen för att få in fentanyl i Europa, med tanke på de enorma pengar drogen drar in på på den nordamerikanska marknaden. Det är framför allt maffian i Kalabrien, ndranghetan, som vill expandera sin drogmarknad. Den räknas som världens rikaste och farligaste brottssyndikat, något Fokus rapporterat om. Ndranghetan finns i 32 länder, varav 17 i Europa, och står för över 80 procent av införseln av kokain till Europa. Den beräknas omsätta motsvarande 700 miljarder kronor om året och den har en enorm makt.  

– Vi har upprättat en nationell handlingsplan. I november i fjol beslagtog polisen i en razzia i norditalienska Piacenza 100.000 doser fentanyl och grep flera personer, säger hälsominister Orazio Schillaci. 

De som greps var ett mellanled i den omfattande smugglingen av fentanyl från laboratorier i Kina, vidare till USA. President Joe Bidens administration uppgavs i fjol ha uppnått en överenskommelse med president Xi Jinping där Kina förband sig att arbeta hårdare för att stoppa tillverkningen och smugglingen av fentanyl. Kinas regering förnekar kategoriskt att fentanylflödet skulle vara ett av många sätt som landet försöker destabilisera USA på. 

Det finns videoklipp på Youtube som visar hur hela stadsdelar i städer som Philadelphia och San Franscisco är fulla av missbrukare som ser ut som levande döda. Enligt den Washington-baserade tankesmedjan Cato Institute uppges drogkriget kosta USA över 40 miljarder dollar om året.  

Oron är stor hos de styrande, inte bara i Rom utan även i Bryssel, för att fentanyl-krisen ska sprida sig på allvar även till Europa. Italiens regering fick igenom sin handlingsplan i parlamentet den 11 mars. Nästa steg är nu tätt samarbete med övriga EU-länderna och konkreta åtgärder för att förebygga en kris som kan kosta Europa hundratusentals människoliv och många miljarder euro om man misslyckas.

***