Svepet: Sanders vann New Hampshire – två kandidater drar sig ur

Text: Redaktionen

Bild: TT

Ny ambassadör mot brott

Sverige tillsätter en särskild ambassadör för att motverka organiserad brottslighet. Det framkommer i utrikesdeklarationen som Ann Linde lägger fram för riksdagen idag, onsdag. Ambassaderna i västra Balkan, i Sydkaukasien och i Latinamerika får i uppdrag att prioritera frågan.

– Det är områden där vi vet att den internationella organiserade brottsligheten är särskilt stark. Vi ska använda utrikespolitiken för att Sverige ska bli tryggare, säger utrikesminister Ann Linde till Dagens Nyheter.

Den särskilde ambassadören ska samordna arbetet med andra länder och stötta svenska myndigheter i arbetet mot organiser3ad brottslighet.

Bieler lämnar riksdagen i protest

Sverigedemokraten Paula Bieler lämnar sin riksdagsplats. Den utlösande faktorn är att hon av riksdagen nekats en månads semester för sitt bröllop och smekmånad nu i vår.

– Det är en viktig principiell diskussion att ta. Ska vi vara knapptryckare, på plats i riksdagen hela tiden, försaka våra privatliv, försaka våra familjer? säger hon till Ekot.

Under senare tid har Paula Bieler också motsatt sig sverigedemokraternas politiska utveckling på vissa områden, till exempel när partiet gav upp kravet på att sänka tidsgränsen för fri abort. Paula Bieler lämnade sin plats i partistyrelsen i höstas, skriver TT.

Sanders segrade i New Hampshire

Bernie Sanders vann demokraternas primärval i New Hampshire med 26 procent av rösterna före Pete Buttigegs 24 procent. Annars var den stora överraskningen Amy Klobushar kommer på tredje plats med nästan 20 procent av de räknade rösterna och därmed går förbi både Joe Biden (8 procent) och Elisabeth Warren (9 procent), rapporterar TT via SvD. Två kandidater, Andrew Yang och Michael Bennet, drar sig ur valet, skriver SVT.

Twitter inför granskning av falska nyheter

Twitter ska börja granska inlägg för att märka de som är falska och vilseledande. Det skriver TT. Satsningen har sin grund i den kritik plattformen fått av allmänheten. Det som ska styra bedömningen är om material förändrats eller skapats så att det vilseleder och om det delats i syfte att vilseleda.

– Det gäller i första hand rörligt material som är tekniskt manipulerat, exempelvis genom att text, ljud eller bilder lagts till eller tagits bort, säger Sarah Harte, som är kommunikatör på Twitters europeiska kontor i Dublin.

Dessutom ska material som bedöms ”skada den allmäna säkerheten” raderas.

Debatt:

Liberalerna kräver en kriskommission mot barnrån

Vi har en nationell kris i den dramatiska utvecklingen där barn rånar andra barn. Därför krävs en kriskommission som utreder och tar fram åtgärder för att stoppa kriminellas rekrytering av barn, hantera de barn som redan är kriminella, stötta brottsoffer och ta kontroll över stadsdelar som där kriminella gäng verkar.

Det skriver liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, partisekreterare Juno Blom och rättpolitiske talesperson Johan Pehrson på Aftonbladets debattsida.

Klimatinsatser ger ekonomiska vinster

Samhället bör lyfta fram de nyttor klimatarbetet innebär, istället för att fokusera på kostnader. I forskningsprojetet ”Policy synergies and climate change” visar det sig att de sidoeffekter klimatarbete får kan vara klart större än kostnaderna, även ekonomiskt. Till exempel förbättrad luftkvalitet: ”Inom EU beräknas 800 000 personer dö på grund av förorenad luft varje år. I Sverige rör det sig om knappt 8 000 dödsfall, och stora ohälsotal, vilket medför kostnader på flera tiotals miljarder kronor varje år”, skriver miljöforskarna Eva Alfredsson, Mikael Karlsson och Nils Westling på KTH på DN Debatt.