Svepet: SD:s partiledare Jimmie Åkesson och Louise Erixon går skilda vägar

Text: Redaktionen

Bild: TT

Antalet virusdöda har underskattats

Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen underskattat utvecklingen av de svenska dödstalen i corona, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Utvecklingen ser visserligen ut att ha stabiliserat sig, precis som myndigheten förutspått – men på en mycket högre nivå, med 90 dödsfall per dag i stället för 60.

Eftersom det ofta dröjer innan såväl dödsfall som smittade rapporteras in blir det en eftersläpning i statistiken, något som Folkhälsomyndigheten också tagit upp flera gånger på sina presskonferenser.

Men ned facit i hand tycker statsepidemiolog Anders Tegnell att han borde ha förstått att dödssiffran skulle bli högre.

– Att jag och även andra, vi är ju många som suttit och tittat på det här, har underskattat eftersläpningen och underskattat utvecklingen, det verkar ju, när man tittar bakåt helt klart. Det har jag inget som helst problem att hålla med om, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Jimmie Åkesson och Louise Erixon har gått skilda vägar

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har separerat från sin sambo, Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon, skriver Expressen.

Louise Erixon skriver i ett Facebook-inlägg att ”tider förändras och livet går vidare”.

”För att föregripa rykten och missförstånd bekräftar jag här att jag och Jimmie separerat sedan ett litet tag tillbaka.”

Hon skriver också att orsakerna till uppbrottet är många och att de båda parterna kommer att hantera kommunikationen kring separationen var och en för sig.

De båda SD-topparna har varit tillsammans i nära tio år och har en son tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Därför. är Louise Erixon Kultursveriges mäktigaste

LÄS OCKSÅ: SD:s plan att återta kommandot efter coronakrisen

Kommuner informerar inte om coronavirus på äldreboenden

Sigtuna är en av de kommuner i landet som inte informerar anhöriga när coronaviruset börjar spridas på äldreboenden, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi har valt den här vägen därför att vi tänker att den här smittspridningen kan förändras ganska snabbt över tid, säger Kristina Holmberg, chef på kommunens äldre- och omsorgsförvaltning.

Enligt Socialstyrelsen är det upp till varje kommun om man vill informera anhöriga om smittan. 

UTRIKES

50 000 döda i USA – nytt stödpaket  i natt

Antalet döda i corona i USA närmar sig nu 50 000, rapporterar AFP och Omni.

Enligt Johns Hopkinsuniversitetet har ytterligare 3 176 personer dött av viruset under det senaste dygnet, vilket gör att landets totala siffra blir 49 759. Det är den högsta dödssiffran i ett land.

Under natten till fredagen godkände USA:s representanthus ett nytt stödpaket i coronakrisen, enligt flera medier. Paketet innehåller motsvarande 4 840 miljarder kronor som främst ska gå till hårt drabbade småföretagare och sjukhus. Fler coronatester ska också utföras.

Trumps vill injicera desinfektionsmedel i sjuka

USA:s president Donald Trump föreslår försök med att spruta in desinfektionsmedel i lungorna på patienter som insjuknat i corona, rapporterar NBC.

– Jag ser hur desinfektionsmedel slår ut viruset på bara en minut. Finns det något sätt vi kan göra något liknande, genom en injektion, nästan som en invärtes städning? frågade sig presidenten under sin dagliga presskonferens.

Men förslaget får mothugg från medicinskt håll. En läkare som NBC News har pratat med säger att det är en vanlig metod för att ta livet av sig.

Trump resonerade också kring hur ljus skulle kunna attackera viruset inne i kroppen. 

Boris Johnson väntas börja jobba igen på måndag

Brittiske premiärministern Boris Johnson väntas vara tillbaka på 10 Downing Street för att återgå till jobbet igen redan på måndag, rapporterar The Telegraph.

Sedan han skrevs ut från intensivvårdsavdelningen, efter att ha blivit sjuk i corona, har han vilat upp sig på sommarresidenset Chequers nordväst om London.

Boris Johnson har fått kritik över att han reagerade för långsamt när Storbritannien drabbades av coronaviruset. 

DEBATTER

”Det är ett svek av USA att frysa pengarna till WHO”, skriver Peter Friberg, föreståndare för Sight (Swedish Institute for Global Health Transformation) vid Kungl. Vetenskapsakademien, professor Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en lång rad rektorer vid svenska universitet och sjukhus i Svenska Dagbladet.

 ”500 miljarder kan ge en snabb fossilfri omstart av ekonomin”, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige, Magnus Hall, vd och koncernchef, ­Vattenfall, Henrik Henriksson, vd, Scania, Jenny Larsson, vd, ABB Power Grids Sverigeoch Martin Lindqvist, vd, SSAB i Dagens Nyheter.