Svepet: Stormen Ciara härjade i Västsverige – broar och tågsträckor stängdes av

Text:

Stormen Ciara drog under söndagen in över Sverige. Värst drabbat var södra Sverige där SMHI utfärdade klass 2-varning. Tågsträckor och broar stängdes av, bland andra Öresundsbron och Uddevallabron. Ett antal flygavgångar har också ställts in från både Arlanda och Landvetter, skriver Dagens Nyheter. På söndagskvällen var 15 000 kunder som var utan ström, enligt TT.

Tamara Spiric nominerad

Det står 2-2 i nomineringarna om vem som ska bli vänsterpartiets nya ledare efter Jonas Sjöstedt i maj. Under helgen har disktrikten Fyrbodal i västsverige och Jämtland nominerat Tamara Spiric till ny partiledare. Hon har inte bestämt sig för om hon ska kandidera än, men har tidigare sagt att hon ska bestämma sig i början av veckan som kommer.

Tidigare är Nooshi Dadgostar, som också sagt att hon vill bli partiledare, nominerad av distriktet i Östergötland, och nu även av Uppsala, skriver TT enligt SvD.

Svenskt världsrekord i stavhopp

Stavhopparen Armand Duplantis satte under lördagen nytt världsrekord när han hoppade 6,17 meter på en tävling i Torun, Polen.

– Det är bara en galen känsla. Jag har velat det här hela mitt liv, säger Duplantis till SVT Sport.

Sinn Fein vinnare i irländska valet

Det socialistiska partiet Sinn Fein vann en historisk seger i det irländska valet på lördagen. Partiet fick 24,5 procent av rösterna och gick om de hittills två största partierna Fienna Fáil, 22,2 procent, och Fine Gale, 20,9 procent.

Resultatet innebär ett politiskt skifte. Fienna Fáil och Fine Gale turats om att regera irländsk politik sedan landets självständighet från Storbritannien för 100 år sedan. Sinn Fein har haft som mål att återförena Nordirland med Irland och partiet är kontroversiellt på grund av dess kopplingar till terrorgruppen IRA.

– Detta har ändrat det politiska landskapet, säger Sinn Féins partiledare Mary Lou McDonald, till Reuters rapporterar TT.

Mary Lou McDonald tog över partiledarposten efter Gerry Adams 2018 och har sagt att hon vill sitta i regeringen. Förhandlingarna om vilka partier som ska bilda regering är igång.

Sydkorea skrällde på Oscarsgalan

I helgens Oscarsgala tog den sydkoreanska filmen Parasit storslam. Filmen är den första icke engelsspråkiga film som vunnit galans finaste pris, bästa film, och fick dessutom pris för bästa regi, bästa internationella långfilm och bästa originalmanus.

Skådespelarpriserna gick, som väntat, skriver Dagens Nyheter, till Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Laura Dern och Brad Pitt.

DEBATT

Rutavdraget finansierar sig själv – nästan

Rutavdrag drar in nästan lika mycket skattemedel som det kostar. Det skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef, och Patrick Joyce, chefekonom på Almega, tjänsteföretagens  branschorganisation på DN Debatt. Enligt Almega innebar Rutavdraget minskade skatte­intäkter för staten på 5,1 miljarder kronor 2018. Men staten, kommunerna och regionerna fick samma år tillbaka 4,5 miljarder kronor, av ökade skatteintäkter och minskade utbetalningar av bidrag.

Dåligt ljus hälsofara

Inomhusbelysning på arbetsplatser kan skapa ohälsa. Kompetensen hos beställare av belysning bör förbättras. Det skriver en rad forskare och specialister, som startat den ideella och oberoende organisationen Ljusinitiativet, på SvD:s debattsida.