Torypartiet – mer multikulturellt än någonsin

Oddsen talar för att Storbritanniens nästa premiärminister för vidare Boris Johnsons arv i minst ett avseende – det multikulturella.

Text:

Toppbild: Toby Melville / AP

Toppbild: Toby Melville / AP

Redan med Alexander Boris de Pfeffel Johnson höjde torypartiet multikulti till den absoluta toppen. I Boris fick de en ledare som – om han slog sig ned i USA i minst 14 år – också skulle kunna bli amerikansk president, i kraft av att ha fötts på Manhattans Upper East Side. Och det var bara att skrapa på ytan. Boris farfarsfar, Ali Kemal, var inrikesminister i det ottomanska riket. Kemals mor härstammade, i sin tur, från tjerkessiska slavar. Boris mormorsfar var paleografikern Elias Avery Lowe, en litauisk jude som utvandrat till USA. Efternamnet de Pfeffel kommer i sin tur från en bayersk adelssläkt, som för övrigt gifte in sig i en schweizisk prästsläkt, där matriarken 1975 hittades mumifierad, inmurad sedan 1700-talet i en kyrka i Basel. Möjligen är han dessutom brylling, eller något åt det hållet, med drottning Elizabeth. Men för att återgå till det exotiska:

Åtta kandidater har nu sagt att de vill efterträda Boris Johnson som partiledare och premiärminister och fått det stöd som krävs för att de ska kunna ställa upp. De som trodde att Boris var ett undantag, även när det gäller sina rötter, får tänka igen.

Favorittippad är kanske den tidigare finansministern Rishi Sunak. Han är född i Southampton, men hans föräldrar har indiskt ursprung. Hans far föddes och växte upp i Kenya, hans mor i Tanganyika. Hans far- och morföräldrar föddes i Punjab. Han är gift med modedesignern Akshata Murty, som är dotter till en indisk miljardär som startade företaget Infosys. Han är nykterist, hindu och svors in i underhuset med handen på Bhagavadgita.

Nadhim Zahawi är nuvarande finansminister, kurd och född i Bagdad. Han kom till Storbritannien som elvaårig flykting. Han gillar hästhoppning och är en av grundarna till marknadsundersökningsföretaget YouGov.

Kemi Badenoch har bland annat varit kommunminister. Hon är född i Wimbledon, men av nigerianska föräldrar, och hon växte upp omväxlande i USA och i Lagos. Hennes morfar var metodistpastor i Nigeria.

Tom Tugendhat har tjänstgjort som officer i Afghanistan och Irak. Han har franskt medborgarskap, är gift med en fransyska, som är domare. Hans svärfar är en högt placerad fransk diplomat. Tugendhat är katolik och hans farfar var wienesisk jude, som konverterade till katolicismen.

Suella Bravermans föräldrar har båda indiskt ursprung. Mamma växte upp i Kenya och pappa på Mauritius. Hennes mamma är tamil. Braverman föddes i Harrow, men har examen från Sorbonne. Hon är buddhist och svors in i underhuset med ena handen på Dhammapada.

Jeremy Hunt kan verka urengelsk, men har sina exotiska sidor. En av hans förfäder var initiativtagare till det östindiska brittiska kompaniet. Hans fru, Lucia Guo, kommer från Xi’an i Kina och själv talar han japanska.

Kvar finns bara Liz Truss och Penny Mordaunt, som är chockerande engelska, förutom att Penny Mordaunt naturligtvis har fransk-normandiskt ursprung och delar efternamn med skurken i Dumas d.ä:s roman Vingt ans après.

Oddsen talar för att Storbritanniens nästa premiärminister åtminstone i ett avseende för vidare Boris Johnsons arv.

Uppdatering: Under onsdagen föll Jeremy Hunt och Nadhim Zahawi bort efter en första omröstning och det finns nu sex kandidater kvar.

***

Text:

Toppbild: Toby Melville / AP