Den som tömmer ett stop…

Boris Johnson är inte den enda brittiska partiledaren vars förmåga att följa sina egna regler ifrågasätts.

Text:

Bild: Alastair Grant / Kirsty Wigglesworth / AP

Det brittiska regeringskansliets festande i premiärministerns residens på 10 Downing Street i London under pandemin fick landets medier att gå i spinn. Även oppositionsledaren, sir Keir Starmer, har försökt mjölka Partygate-skandalen så till den grad att till och med hans egna partikamrater i Labour började tröttna.

Pinsamma bilder avslöjades även på Starmer med en öl i handen i vad som kan ha varit ett socialt sammanhang. Närmare bestämt från den 30 april förra året då han drack pilsner med partikamrater på Labours kontor i Durham. Vid tidpunkten var det förbjudet att umgås inomhus med personer som inte ingår i ens hushåll eller ”supportbubbla”.

Enligt Starmer var det bara en oskyldig paus i arbetet med lite pizza och öl. Inte heller polisen i Durham verkade tycka att fallet var värt besväret att utreda. Nu har det dock framkommit att Labourtjänstemän i Durham under den aktuella kvällen arrangerade ett socialt evenemang med quiz. Partiets representanter invänder att quizet var digitalt, sändes från en annan byggnad, och att partiledaren över huvud taget inte deltog i frågeleken. Men Starmers politiska motståndare vädrar morgonluft. De kräver nu att ”Keir beer”-affären utreds på samma sätt som Partygate.

Man skulle kunna tro att det finns bättre användningsområden för den brittiska polisens resurser. Å andra sidan har dessa under nedstängningarna lagts på att jaga vandrare med hjälp av drönare och bötfälla personer som lämnat hemmet utan godtagbara skäl. Makthavarnas öldrickande – oskyldigt eller ej – och det politiska efterspelet erinrar om det gamla talesättet: den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri.

***