Transpaning, spion & toppmöte

Text:

INRIKES

9/3 DYR RATTSURF
De första domarna mot rattsurf har kommit. Förare med mobiltelefonen i handen bryter mot trafikordningen och det tidigare osäkra bötesbeloppet blev därmed fastställt till 1500 kronor.

9/3 (V)ETOO
Riksdagsledamoten Emma Wallrup (V) har enligt Vänsterpartiets ledning trakasserat en partikollega och stängs därför av från partiets riksdagsgrupp, samt en flytt av hennes kontor längre bort från partikollegan. »Det är uppåt väggarna fel. Jag kommer att ta strid«, sade Wallrup.

9/3 GRUPPVÅLDTÄKTEN I MALMÖ
Två pojkar i tonåren har häktades för misstänkt inblandning i en gruppvåldtäkt i Malmö. De nekade till brott. Ytterligare fem pojkar är misstänkta. »Det finns teknisk bevisning«, sade åklagaren Lena Körner.

10/3 SVERIGE REDO
Det spekuleras i att Sverige kan tänkas agera värd till mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. »Om vi kan hjälpa till på något sätt så ska vi göra det«, sade statsminister Stefan Löfven.

11/3 SÄPO POSITIVA
Regeringen vill skärpa terroristlagstiftningen genom att bland annat kriminalisera deltagande i en terroristorganisation. Förslaget är på remiss och Säpo anser att lagen gör det lättare att lagföra terrorresenärer.

11/3 FRIDOLIN I BOTTEN
Endast tio procent har stort eller mycket stort förtroende för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Det visade en ny undersökning från opinionsinstitutet Novus.

12/3 SESSAN NAMNGES
Prinsessan Madeleines och Christopher O'Neills senaste barn ska heta Adrienne Josephine Alice, med tilltalsnamnet Adrienne. Prinsessans titel blir hertiginnan av Blekinge.

12/3 BURKINISTOPP
Mjölby kommun ska förbjuda uthyrning av burkini, heltäckande baddräkter, på kommunens badhus. »Det är vårt ansvar att arbeta för ett jämställt samhälle och människors lika värde«, sade Anneli Sjöström (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

12/3 AVHOPPARPROGRAM
Socialdemokraterna lanserade förslag om att under nästa mandatperiod rulla ut ett nationellt avhopparprogram för att hjälpa personer som vill ta sig ur kriminella miljöer.

12/3 TITELTRAPPA
I ett nytt förslag föreslås ett nationellt professionsprogram där lärare kan gå från att vara legitimerad lärare, till erfaren lärare, meriterad lärare och slutligen särskilt meriterad lärare. Det bör locka fler till läraryrket och få fler att stanna kvar, enligt förslaget som lämnades till regeringen.

13/3 VÅRSPANING
Den första tranan har kommit till Hornborgasjön. Det är ett klassiskt vårtecken och tyder på att våren är på väg till Sverige.

14/3 UTAN TILLSTÅND
Polisen varnade för att extrema grupper struntar i att söka demonstrationstillstånd i den kommande valrörelsen. »Det kan skapa en fullständigt livsfarlig situation«, sade polisens rättschef Martin Valfridsson.

14/3 SKATTEUPPGÖRELSE
Efter valet vill statsminister Stefan Löfven (S) ha ett blocköverskridande samtal om en ny bred skatteuppgörelse. Målet är att upprepa överenskommelsen från 1990-1991 då Socialdemokraterna och Folkpartiet sjösatte en radikal omläggning av det svenska skattesystemet.

15/3 UD-BESÖK
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho träffade utrikesminister Margot Wallström i Stockholm. Det var ännu ett steg i de allt intensivare diplomatiska aktiviteterna kring Nordkorea, där Sverige spelar en viktig roll som skyddsmakt åt USA. »Just nu behövs det dialog och vi är glada över att ha det här mötet. Men vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens problem”, sade utrikesminister Wallström dagen efter mötet.

15/3 SUBVENTIONER
Sverige lägger ut 30 miljarder kronor på klimatskadliga subventioner varje år — tre gånger mer än hela miljöbudgeten, enligt en rapport från Naturskyddsföreningen.

 

UTRIKES

9/3 TURKISKA GRIPANDEN
En ny våg av tillslag drog in i Turkiet efter att turkiska myndigheter har utfärdat order om att gripa 243 påstådda anhängare till predikanten Fethullah Gülen.

9/3 SLOVAKISKA PROTESTER
I Slovakien demonstrerade tiotusentals mot regeringen och korruptionen i landet. Protesterna skedde efter det uppmärksammade mordet på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova.

10/3 KATALANSKA DRÖJSMÅL
Katalonien sköt upp röstningen om vem som ska leda den framtida regionsregeringen. Detta sedan Spaniens högsta domstol beslutat att kandidaten Jordi Sànchez inte får lämna fängelset för att närvara i parlamentet.

11/3 EVIG LEDARE
I Kina beslutade nationella folkkongressen att avskaffa begränsningarna för hur många mandatperioder som landets president kan sitta vid makten. Därmed kan president Xi Jinping sitta kvar på livstid.

12/3 VÅLD MOT SAUDIER
De saudier som frihetsberövades i samband med den insats som av Riyad har beskrivits som ett antikorruptionstillslag utsattes för fysiskt våld, uppgav New York Times. Regeringen avfärdade anklagelserna som grundlösa.

13/3 KONGOMASSAKER
Minst 40 människor har dödats efter våldsamheter mellan folkgrupperna hema och lendu i nordöstra Kongo-Kinshasa.

13/3 STRID OM AFRIN
Turkisk militär, tilllsammans med allierade rebellgrupper, omringade staden Afrin i Syrien. Dersa mål är att driva ut den kurdiska YPG-milisen ur regionen i norra Syrien.

13/3 YOURE FIRED

Donald Trump sparkade utrikesministern Rex Tillersson. Ersättare blev den nya utrikesministern, CIA-chefen Mike Pompeo.

14/3 HAWKING DÖD
Den brittiske fysikern Stephen Hawking, som forskade kring universums hemligheter och blev känd långt utanför forskarvärlden, har avlidit.

14/3 OMVALD KANSLER
Angela Merkel valdes för fjärde gången till Tysklands förbundskansler. Efter långa turer kan landet därmed få en ny regering.

14/3 SPIONMORDET
Storbritannien tar krafttag mot Ryssland efter giftattacken på brittisk mark — och Ryssland hotar med vedergällning. Vid ett krismöte i FN:s säkerhetsråd krävde USA att Ryssland hålls ansvarigt.

15/3 STÖD FÖR ORBAN
Tiotusentals anhängare till den ungerske premiärministern Viktor Orbán har demonstrerat i ett regnigt Budapest för att manifestera sitt stöd till Fideszledaren inför valet i april.

15/3 SYRIENKRIGET
Över 20 000 människor uppges ha lämnat den belägrade rebellenklaven Ghouta i Syrien. Regimens offensiv har öppnat en passage för flyende.

16/3 RYSKA ÅTGÄRDER
Ryssland kommer att svara på Storbritanniens beslut att utvisa 23 ryska diplomater genom att göra detsamma med brittiska diplomater, uppgav den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.