Tullar, diesel & nervgiftattack

Text: Redaktionen

Bild: TT

INRIKES

17/3: Sömnbrist stör vår utveckling

Sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och utvecklas, enligt ny forskning från Uppsala Universitet. Christian Benedict, docent i neurovetenskap och forskningsledare för sömnstudien, kommenterade resultatet:

– Det visar att när vi befinner oss i en stressig situation som är ganska vanlig i skola och på jobbet minskar vår förmåga att prestera och utvecklas om vi inte sovit tillräckligt

 

18/3 SD bäst på nätet

Nya siffror från medieanalysföretaget Retriever kunde visa att Sverigedemokraterna är det parti som har lyckats bäst i de allt viktigare sociala medierna.

– Det har funnits en tid när vi inte haft pengar och en tid då vi inte fått annonsera i vissa tidningar till exempel och då har sociala medier varit viktiga för oss, sade SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till TT.

 

19/3 Regeringen i fortsatt strid mot vinster

Regeringen struntade i oppositionens motstånd och bestämde sig för att gå vidare med förslaget om att begränsa vinster i välfärden.

– Det här är en principiell viktig fråga som har debatterats i Sverige åtminstone i tre decennier, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT om varför regeringen går vidare med förslaget – trots att det lär falla i riksdagen.

 

20/3 Minister kritisk till SFI-fusk

– Det är otroligt upprörande. En skandal. Skattebetalarnas pengar har inte använts till livsviktig utbildning utan till att fuska sig till vinster.

Så kommenterade gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström att två stora utbildningskoncerner på kort tid erkänt SFI-fusk i Malmö.

 

21/3 MP på jakt efter M

När Miljöpartiet presenterade sin valstrategi var klimathotet viktigaste valfrågan och Moderaterna partiets huvudmotståndare. Partisekreteraren Amanda Lind betonade att MP ska stå för framtidstro, när andra partier svartmålar läget i Sverige.

 

22/3 Bättre förlossningsvård

Förlossningsvården i Sverige har potential att bli bättre. Det visade en kartläggning från SKL, som bland annat belyste att det ofta är svårt för föräldrar att veta var man ska vända sig vid eventuella problem.

– Man blir inskriven i mödravården, och sedan är det förlossningsvården, BB och eftervård. Så man efterfrågar många gånger tydligare information, säger Eva Estling, samordnare vid SKL till Ekot.

 

23/3 Dieselförbud får tummen upp

– Jag tror också att bilfabrikanter som Scania och Volvo kan tänkas tycka att det här är ett bra förslag, sade Svante Axelsson, samordnare för organisationen Fossilfritt Sverige, om förslaget om miljözoner.

Dieselbilarna har länge kramats av politikerna för att de har släppt ut mindre mängd växthusgaser. Men på senare tid har fokus legat på inandningsluften i städerna, där dieselbilarna har bidragit till att förkorta livet på många européer.

– Det finns ett klart hälsoproblem med dieselbränslet, som biltillverkarna har hållit tyst om eller ljugit om, sade Axelsson till TT.

 

UTRIKES

17/3 Ryssland slår tillbaka mot May

»Ryssland utvisar 23 brittiska diplomater, som svar på Storbritanniens utvisningar«, löd pushnotisen från TT. Tilltaget var ryssarnas svar på Storbritanniens beslut att utvisa ryska diplomater efter nervgiftsattacken mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

 

18/3 Putin vinner stort

Rysslands sittande president vann tre av fyra röster i valet. Samtidigt meddelade den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos att de hade fått in rapporter om 1 764 incidenter eller regelbrott i valet. I en vallokal berättar två 18-åriga studenter för Reuters att de tvingats att rösta av sin lärare.

 

19/3 EU backar Storbritannien

Boris Johnson, Storbritanniens utrikesminister, fick sina EU-kollegors fulla stöd till efter nervgiftsattacken mot den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. Utrikesministrarna skrev i ett uttalande att de såg med yttersta allvar på Londons slutsats att Moskva bär ansvaret för angreppet.

 

20/3 Norges justitieminister avgår

Norges justitieminister Sylvia Listhaug, företrädare för Fremskrittspartiet, avgick. Orsaken var ett politiskt bråk som pågått i landet till följd av ett kritiserat Facebook-inlägg från Listhaug veckan före.

 

21/3 Burmas president avgår

Burmas president Htin Kyaw avgick med omedelbar verkan efter två år på posten. Han var den första presidenten i Burma sedan kuppen 1962 som inte hade band till militären. Efter valet 2015 ställde Aung San Suu Kyis förtrogne Htin Kyaw upp i hennes ställe. Det eftersom att en paragraf i grundlagen satte stopp för hennes möjligheter att bli president.

Tillfällig efterträdare på presidentposten blir Myint Swe. En fruktad före detta militär som under den munkledda Saffransrevolutionen 2007 orkestrerade brutala motangrepp mot demonstranterna i Rangoon. Läs mer här. 

 

22/3 EU undantas Trumps tullar

EU omfattas inte när USA inför skyddstullar på stål- och aluminium, löd beskedet från Vita Huset.

– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, sade den amerikanska regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer enligt New York Times.

 

23/3 Zuckerberg till kongressen

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kallades till den amerikanska kongressen för att vittna. Detta med anledning av Cambridge Analytica-härvan. Representanthusets energi- och handelsutskott ville veta mer om hur Facebook använder persondata.

Sju dagar är sammanställd av Kristoffer Törnmalm