I älgens käft

Text:

Bild: TT

Länge var staden ensam, i kanadensiska provinsen Saskatchewan, med det passande namnet Moose Jaw. Staden hade världens största älgstaty, »Mac the Moose«, nära 9,8 meter hög. Den kunde i 30 år stoltsera som världens största.

Då satte norrmännen in en motstöt. Konstnären Linda Bakke fick med sig norska vägverket på idén att placera världens största älgstaty i Stor-Elvdals kommun i östra Norge.

»Tanken är att folk ska stanna till och titta på älgen och samtidigt sträcka på benen och få lite frisk luft«, sa Linda Bakke till norska TV2 när älgen anlände från Kina 2015. Och – det utmanande: den var 30 centimeter högre än Mac.

Moose Jaws dåvarande borgmästare Deb Higgins tog det med ro: »Ryktet om Mac har spridit sig till Norge. Jag tror det visar vilken ikon för staden Moose Jaw älgen blivit«, sa han.

Men Mooseborna har börjat mobilisera för att göra Mac större och startat en insamling. Nye borgmästaren Fraser Tolmie höll med dem:

»Vi tar det här personligt. Det finns saker man helt enkelt inte gör med kanadensare. Du säger inte till oss att man inte kan hälla lönnsirap på pannkakorna och du jävlas inte med Mac«, sa han.

»De gjorde avsiktligt älgen 30 centimeter högre, de sände ett budskap som vi måste svara på«, tyckte Justin Reves, initiativtagare till insamlingen som har målet att få in motsvarande 350 000 kronor.

Tolmie höll med. Han vurmar extra för älgen som är namngiven efter hans fars farbror.

»Vi har ett unikt namn på vår stad, Moose Jaw, så det finns en stark anledning att ha världens största älg här«, sa han.

I måndags kallade han till presskonferens, med ett budskap från Mac själv: »Det här är inte en fråga om storlek, det är en fråga om stolthet«, sa Mac enligt Tolmie. Macs budskap: »Jag kommer snart återta min status som världens största älg.«

Svenska satsningen på en 47 meter hög älg på berget Vithatten, nära Glommers­träsk, verkar däremot ha kommit av sig efter finansiella problem.