Money talks

Text: Redaktionen

Vårändringsbudgeten bjuder på såväl skattehöjningar som besparingar på sammanlagt minst 4 miljarder kronor, enligt uppgift till Dagens industri. Regeringen, C och L lägger bland annat fram besparingar på minst 2,7 miljarder kronor för 2019, varav 310 miljoner på äldreomsorgen, enligt uppgifter till DI. Något som har fått Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att gå i taket.

»Kan detta verkligen stämma?« utbrister Sjöstedt på Twitter och fortsätter: »Så provocerande om regeringen vill sänka skatten för de som tjänar mest och sedan skär ner på äldreomsorgen.«

Sjöstedt passar på att rikta ännu en känga mot budgeten i Expressen tv.

– Det här är absolut värre än väntat, jag förstår inte att Socialdemokraterna gick med på det här, säger han, och kallar budgeten för »en omvänd Robin Hood- politik, där man tar från de fattigaste och ger till de absolut rikaste«.

Också Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed är upprörd.

– Skulle det här stämma, bekräftas det vi har befarat, att den här regeringen och fyrpartikonstellationen prioriterar olika typer av symbolfrågor framför verkliga utmaningar och problem, till exempel de äldres behov. Skulle det bli nedskärningar på äldreomsorgen, säger han.

M-ledaren Ulf Kristersson är i sin tur mest uppretad över beskedet att polisens resurser i vårändringsbudgeten sänks med 230 miljoner kronor. Han går särskilt till attack mot tidigare Allianskollegan Liberalerna, som han menar har varit drivande i denna fråga.

Tanken från regeringens sida är att pengarna i stället ska gå till Kriminal­vårdens transporter av frihetsberövade. Men det är inget hållbart argument, enligt Kristersson.

– Att göra nedskärningar just på polisen av alla tänkbara statliga verksamheter, för att stärka kriminalvården, det är total feltänkt, säger han till Expressen.