Veckans bråk: Är övervikt ett val?

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Det började med en text av Expressens Victor Malm. Övervikt är ett folkhälsoproblem, menade han, och illustrerade hur vardagsmotionen minskat på senare år med att beskriva hur hans far brukar cykla 13 kilometer enkel väg till jobbet varje dag.

»Brist på ett körkort är dock inte det enda som gör honom till en alltmer ovanlig företeelse i 2020-talets bilburna Sverige: Han är snart 60 och smal«, skrev Victor Malm.

Som alltid när någon pratar om vikt blir det debatt. I tidningen Arbetet skrev kommunikationsstrategen Fredric Thunholm att man inte bara väljer att bli överviktig, det handlar om gener också.  Han kritiserade Malm och Katrin Zytomierska som tidigare skrivit en debattartikel om att fetman ökar samtidigt som bantare skambeläggs för att de tränar och räknar kalorier.

Victor Malms text om övervikt och Zytomierskas bantningshyllning är exakt samma typ av text, menade Thunholm:

»Båda är som ett slags BMI-version av Marie Antoinettes ›har folket inte bröd får de väl äta kakor‹. Här: Om folket är tjocka, och det är farligt, så får dom väl vara smala i stället.«

Debatten fortsatte på Twitter. Victor Malm menade att gener inte förklarar att andelen överviktiga män ökat från 35 procent till 50 på 30 år. Arbetets kulturchef Johannes Klenell svarar att man inte nödvändigtvis blir smal bara för att man cyklar och att man kan framstå som en smal empatilös indiekille som uppmanar alla överviktiga att bara cykla. Victor Malm håller inte med om beskrivningen.

Bråket rinner ut i sanden, men Veckans bråk-redaktionen konstaterar en polarisering mellan könen: kvinnorna på kultursidorna har en offentlig debatt om sex, känsloliv och kärlek medan männen debatterar om huruvida det är bra eller inte att vara smal.