Veckans bråk: Bank-id för att kolla på nätporr

Text:

Bild: TT

Borde man behöva identifiera sig med bank-id för att kolla på nätporr? Ja, anser Socialdemokraterna som i veckan gick ut med kravet i en debattartikel i DN. Anledningen, enligt debattörerna, är att unga människor i allt större utsträckning exponeras för grov porr vid tidig ålder. För att hindra utvecklingen borde man lagstifta om identifikation via bank-id vid porrsurf för att hålla porrsurfare under 18 år borta från sajterna.

»Om vi kan göra så att det tar 20 minuter i stället för två sekunder för en tolvåring att hitta en gruppvåldtäkt på nätet är mycket vunnet«, skriver Annika Strandhäll, SSU:s ordförande Philip Botström och två andra socialdemokrater.

Advokaten Emma Persson påminner om att barnporr och övergrepp redan är kriminaliserat.

Det aningen mer Liberala ungdomsförbundet (Luf) är helt väntat kritiskt mot förslaget. »Låt barnen kolla på porr i fred Annika«, skriver Luf Storstockholm på Twitter:

»Det går alltså runt folk och tror att det är vanligt att dagisbarn ska spela baby shark på Spotify och råkar söka upp våldsporr i stället?«

Från socialdemokratiskt håll kommer också kritik. Den tidigare S-tungviktaren Carl Melin ser vissa problem med en nationell lag och ett obligatoriskt porrfilter eftersom vi inte »kan ha en myndighet där handläggare avgör vad som är porr«. Rebecca Weidemo Uvell – flitigt återkommande i veckans bråk-kolumnen – tycker att »moralism och puritanism i kombination med planekonomi alltid varit sossarnas melodi«.

Debatten om porr lär fortsätta. Den gör alltid det.