Veckans bråk: Borgstriden

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Centerstudenter är en förhållandevis liten politisk organisation. Föreningen har några hundra medlemmar och har som syfte att samla centerpartistiska ungdomar som känner sig lite för gamla för ungdomsförbundet men ändå gillar att bråka med fackförbund på sociala medier. Oftast för de en rätt anonym tillvaro, men i veckan lyckades gruppen nå igenom mediebruset med den äran.

Förbundet utsåg Martin Ådahl till årets Centerparlamentariker 2020 och gav honom därför under högtidliga former en tavla föreställande politikern framför LO-borgen i lågor. Det här fick helt väntat den samlade arbetarrörelsen att gå i taket.

Först lite kort om student- och ungdomsförbunden i Sverige: Det är inte alltid skolans häftigaste barn som väljer en partipolitisk identitet på högstadiet och sedan håller fast vid sina övertygelser upp i vuxen ålder. Här hittar man ett sammanhang. Därför beter sig ungdoms- och studentförbundare i stort sett likadant som fotbollssupportrar på internet – de mår som bäst när de står i lagtröjor utanför SVT-studion vid en parti­ledardebatt och ropar att just deras partiledare är bäst i stan.

För att mobilisera likasinnade lägger man 85 procent av sin vakna tid på att håna motståndaren på ett så låtsaskontroversiellt sätt som möjligt. Den här gången nappade socialdemokratin på provokationen. Annika Strandhäll krävde en ursäkt. Annie Lööf tog avstånd från bilden. Martin Ådahl likaså, eftersom han och Annie råkar ha ett budgetsamarbete med arbetarrörelsens politiska gren.

Centerstudenterna firade som om just deras lag vunnit en superviktig fotbollsmatch. Som vanligt gick resten av världen vidare.