Veckans bråk: Broddbråket

Text: Redaktionen

Bild: TT

Vintertid ger broddstrid. Regn och snö fryser till is och alla får det glatt. Allra helst på Västkusten. 2013–2018 delade Göteborg ut gratis broddar till invånare över 65 år. Då minskade halkolyckorna med 36 procent. Med maktskiftet 2018 försvann de fria broddarna.

»S har misskött ekonomin vilket lett till stora underskott. Vi måste få stopp på gratiskulturen«, sa nye stadsbossen Axel Josefson (M).

»En dumsnål besparing av alliansen«, sa Jonas Attenius (S).

S vill satsa 500 000kronor på att ge alla över 65 år broddar.

»Broddar ingår inte i vårt uppdrag«, kontrade Josefsson.

»De vill utöka gratisparkeringen för 2,5 miljoner, men har inte råd med 0,5 miljoner till broddar«, protesterade V-ledaren Daniel Bernmar.

Men längre parkeringstider är nödvändigt, tyckte stadsstyret: »På tio minuter hinner inte folk utföra sina ärenden«, sa Toni Orsulic (M), ordförande i trafiknämnden.

Invändningen att »det offentliga åtagandet kan inte fortsätta öka« eldade på Bernmar (V): »Med samma argument kan vi skrota vaccinationsprogrammet«, twittrade han.

När avbroddningen kom fanns det expertprotester:

»Det är tragikomiskt att Göteborg som är den största staden i landets mest utsatta område tar bort en alldeles utmärkt subvention«, sa Lennart Strandberg, professor vid Linköpings universitet, som forskat kring halka och dess effekter.

Största staden? Jo, Strandberg förklarade: »Att västkusten är hårdast drabbat av halka beror på den fuktiga luften som kommer in från havet och som lägger sig på den kalla marken och bildar så kallad svarthalka.«

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson lät inspirerad av Neil Armstrong när han kom med invändningar mot svarthalkans botemedel broddar: »Det är en liten kostnad för individen, men en stor kostnad för kommunen«.

Veckans bråk kan helt enkelt bli veckans brott. Benbrott alltså.