Veckans bråk: Chark… attack!

Ebba Busch (KD) och Alex Schulman (DN) är oense om priset på falukorv.

Text:

Bild: TT

Billig, industriellt framtagen, lätt att tillaga. Vuxen barnmat, barnslig vuxenmat. Sprungen ur tysk-svenskt samarbete i det svenskaste av landskap, Dalarna. Ja, Ebba Busch visste vad hon gjorde när hon svingade sin falukorv i Ekots debatt, symbolen för "allt som är bra med Sverige".

Vi såg den framför oss, fast det var radio.

Det var tyska bergsmän vid Falu koppargruva som från 1500-talet lärde oss göra korv. Med allt smakligare resultat. Ur lokalpressen 1837: "Hwarje år afgå till hufvudstaden betydliga partier af i Schedwi Socken tillverkad rökt Köttkorf. Denna är i Stockholm allmänt bekant under namn af Fahlu Korf."

Men DN-krönikören Alex Schulman vädrade fake news, när Busch talade om en prisökning på ett år från 25 till 40 kronor på grund av "Magdapriser, Steneviskatt och Annietillägg" (motsvarande en inflation på orimliga 60 procent). Själv hittade han korvar av samma storlek för 24:90, 22:90 och 19:90.

KD slog tillbaka. "Alex Schulman, nej, på den närmaste matbutiken där du är på Östermalm så kostar den kanske 45 kronor", raljerade Busch vid ett möte på Stureplan. "Så du har rätt, den kostar inte 40 kronor." Och partisekreterare Peter Kullgren skrev: "Om jag var Alex Schulman hade jag nog svalt gåslevern innan jag öppnade munnen."

Lite märkligt, kan man tycka, från ett parti som markerat så hårt mot identitetspolitik. "Du placeras in i en grupp med en medföljande maktstruktur. Där identitetspolitiken går in går det unika människovärdet ut", förkunnade Busch i Almedalen 2016.

Vid Schulmans front hittar vi bland andra Märta Stenevi: "Samtidigt som Ebba viftar med falukorvar på Stureplan går familjer på knäna", sa hon i en TV4-debatt. Medan KD fått stöd av Ivar Arpi som i en valrörelseanalys i Aktuellt hävdade att endast "äcklig" falukorv är billig.

***