Veckans bråk: Vem hotar demokratin?

S menar att SD är ett hot mot demokratin. SD menar att det är ett desperat försök av S att inte prata sakpolitik.

Text:

Bild: TT

Demokratiska val är ett utmärkt tillfälle att bråka om sakpolitik. Men man kan också ta tillfället i akt att bråka om demokratin.

Ett sådant bråk inledde Socialdemokraterna genom en presskonferens där integrationsminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist informerade om det ”säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör”. 

F d statsminister Stefan Löfven och f d folkpartiledaren Bengt Westerberg följde upp med en artikel i DN Debatt (3/9) där de proklamerade att ”SD är ett allvarligt hot mot svensk demokrati”. De nämnde inga konkreta sverigedemokratiska förslag för att avskaffa eller underminera demokratin, men fick med både Auschwitz och Hitler. SD-ledaren Jimmie Åkesson kunde förstås inte låta bli att nappa på betet. 

Påhoppet, skrev han i en replik, är ett desperat sätt för Socialdemokraterna att undvika att prata om just sakpolitik. ”Enpartiregeringen gör nu allt för att utmåla oppositionen som illegitim (…) Nu har man också lånat in en illa sedd före detta statsminister och en irrelevant gammal folkpartist för att fortsätta spektaklet.”

Själv var Åkesson dock inte helt obenägen att peka finger i frågan om hot mot demokratin. ”Extremt obehagligt med en enpartiregering som utmålar oppositionen som illegitim och antidemokratisk”, skrev han på Facebook.

Timbrojuristerna Adam Danieli och Frida Jansson gav eldunderstöd och skrev i en DN-replik att S aldrig har varit särskilt intresserade av den liberala demokratin. C-ledaren Annie Lööf tyckte däremot att Löfven och Westerberg hade skrivit en ”klok och viktig text”. Och Åkesson själv gjorde en poäng av att bjuda in till presskonferens om Socialdemokraternas sakpolitik de gångna mandatperioderna.

***