Gunilla Persson – nytt offer för högerextrem videokupp

Se upp med vem som är (AfS)ändaren när du skickar videohälsningar.

Text:

Bild: TT

Stöttar Hollywoodfrun Gunilla Persson det minst sagt nationalkonservativa (andra säger högerextremistiska) partiet AfS, Alternativ för Sverige? 

Ja, många fick anledning att tro det, när Persson på X gjorde reklam för partiet: "Nu på torsdag, den 6 juni, är det Sveriges nationaldag. Då firar vi vår frihet och vårt land som ingen kan ta ifrån oss. EU ska hålla sina tassar borta". 

Vidare uppmuntrar hon tittare som "delar hennes åsikt" att fira nationaldagen med AfS-ledaren Gustav Kasselstrand. 

Men när Expressen frågar Persson om utspelet, säger hon att hon “absolut inte är någon högerextremist”. Hon röstar på Jesus Kristus och tror på Guds rike. “Jag fick 4000 kronor för att spela in en Memmo-hälsning och det var allt". 

Tidigare har AfS kunnat stoltsera med videohälsningar från bland andra exmodellen Victoria Silvstedt och folkkäre före detta landslagsbacken Glenn Hysén, vilka också de – i likhet med Persson – ansåg att AfS kört med fulspel.  

Silvstedt skrev i kommentarsfältet till partiets video. ”Ni bokade en Memmo av mig och låtsades vara ett band. Inte någon som bränner flaggor!” 

Och när Hysén kommenterade saken i pressen sa han sig ha blivit  “lurad så in i helvete. Jag är inte så bra på politik. Jag hade ingen aning vad det här är för något”.  

Kasselstrand försvarade sig med att Hysén – under sin fotbollskarriär erkänt svårfintad – “självklart visste han att det var en videohälsning inför mitt torgmöte i Göteborg den 1 maj. Det framgår tydligt av filmen, och det är omöjligt att lura någon att säga så om de inte själva vill göra det." 

Sista ordet är ännu inte sagt. Gunilla Persson viftar med stridsyxan: “Jag ska stämma skitlusen av denna person”, dundrar hon i Aftonbladet. 

***