Veckans bråk: Budskap på ren skånska

Text:

Bild: TT

Malmö FF:s stjärnback och lagkapten Pontus Jansson är i blåsväder. Han har medverkat i en gruppchatt med våldsamma supportrar. Där har förekommit antisemitism, det har talats illa om MFF:s vd och klubbens säkerhetschef och man har diskuterat vilket hotell i Malmö som motståndarna Elfsborg skulle bo på i samband med att Allsvenskan i fotboll avgjordes i höstas. 

Det pågår också en brottsutredning, kopplad till ett våldsamt upplopp som inträffade i samband med MFF:s bortamatch mot Hammarby i september förra året. Åtal har väckts mot ett drygt tiotal personer. Dock inte mot Jansson, han är alltså inte misstänkt för brott, ej heller antisemitism eller liknande. Det är lämpligheten i själva fraterniserandet med huliganerna som ifrågasätts. Som en konsekvens ställdes han över i senaste bortamatchen mot Brommapojkarna. 

MFF:s ordförande Anders Pålsson säger i Expressen att försvararen agerat fel. “Är man anställd i Malmö FF kan man inte ha den här typen av kontakter med kriminella människor. Det är ett brott mot anställningsavtalet och ett brott mot de värderingar vi har.” 

Men många träder till Jansson försvar. Tränaren Henrik Rydström tycker att kritiken liknar “pöbelmentalitet”. Alla kan väl göra fel någon gång? “Nu är jag inte någon expert på Bibeln men det blir lite 'vem fan kastar första stenen'.

TV-experten Alexander Axén gav Rydström medhåll i Discoverys allsvenska sändningar: “Ska vi prata moral då kan man undra var den fanns när Sergio Peña (en annan MFF-spelare) körde rattfull och åkte i 70 km/h på en 40-väg och fick fortsätta spela.” 

Och under matchen mot BP vecklade tillresta Malmösupportrar ut en banderoll med ett sedvanligt subtilt och finstämt klackbudskap: ”MFF ska ha Ponnes rygg till varje pris. Pålsson – håll käften, din mediekåta gris”. 

***