Veckans bråk: Coronakrisen 3.0

Text: Redaktionen

Bild: TT

Ska Sverige stänga ner för att stoppa spridningen av viruset eller bör vi försöka lätta på restriktionerna så att ekonomin kan rulla på? Den frågan har alla som jobbar med att producera åsikter bråkat om senaste veckan. Två lag har bildats: Lag »Stäng hela rasket« och Lag »Fortsätt som vanligt«.

Bråket började förra onsdagen när Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice riksbankchef, skrev en debattartikel i Svenska Dagbladet. Hessius ville ha en tidpunkt för när livet blir normalt igen och när restriktionerna lättar eftersom världsekonomin håller på att braka ihop.

»Det får förödande konsekvenser för människors liv.« skrev hon och utvecklade senare ståndpunkten i Aktuellt: »Människor kommer att ta livet av sig vid en ekonomisk depression.«

Dagens Nyheters ledarchef Amanda Sokolnicki – varm förespråkare av linjen att Sverige behöver stänga allt – svarade att man inte bara kan sätta ett datum och att svenskar beter sig som trotsiga tonåringar. Ivar Arpi – oväntat på samma sida i debatten som DN:s ledarredaktion –  twittrade att han inte förstår vad hon menar med att sätta ett datum.

Två dagar senare var Hessius med i Agenda. »Det här handlar om att ställa liv mot liv«, sa hon och menade att det därför behövs ett datum att förhålla sig till för företagen i kris. Tidigare statsepidemiologen Johan Gisecke som var på plats i studion sa att man inte bara kan sätta ett datum hur som helst. Leif Boork, tidigare tränare för bland annat Brynäs och Damkronorna, skrev på Twitter att den förvirrade diskussionen om datum är programledaren Anna Hedenmos fel. SVT svarade inte på attacken.

  Än så länge ligger restriktionerna fast. Hur länge det fortsätter återstår att se.