Veckans bråk: Coronakurr 2.0

Text:

Bild: TT

Peter Wolodarskis kritiska linje mot Folkhälsomyndigheten fortsätter att dominera den svenska metadebatten om coronaspridningen. Dagens Nyheters chefredaktör har de senaste veckorna förespråkat en mer drastisk krishantering än den nuvarande. I en krönika krävde han att Sverige skulle stängas ner för att minska skadorna. Dessutom kritiserade han senfärdigheten från myndighetshåll: »Arrogansen från vissa ansvariga är fortfarande uppseendeväckande.«

Kritiken ledde till nya oväntade allianser. Texten delades av den högröstade moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, en person som traditionellt brukar driva samma frågor som Wolodarski men vara av motsatt åsikt.

 Men den här gången är det annorlunda. »Jag har uppmanat folk att sluta gå till gymmet, bett folk lyssna på Löfven och ger nu Wolodarski rätt. Hoppas ni förstår allvaret nu«, twittrade Bali. Wolodarski tackade för delningen.

 På andra sidan konfliktlinjen står bland andra Karin Pettersson, nybliven chef för Aftonbladet Kultur. »Dagens Nyheter ägnar sig åt populism«, skrev hon som svar på Wolodarskis helgkrönika.  »På fullt allvar verkade han vara övertygad om att ingen annan hade samma utblick och kunskap om vad vetenskapen säger. Inte Sveriges expertmyndigheter. Och inte hans egna journalister«, skrev Pettersson.

 Texten hyllades av bland andra Markus Uvell, opinionsbildare och tidigare vd för Timbro, som ville vara tydlig med att han inte brukar dela texter från Aftonbladet Kultur men gjorde ett undantag den här gången eftersom Pettersson hade en poäng.

 I samma ringhörna står sociala medier-killen Emanuel Karlsten som anklagade Wolodarski för att killgissa om krishantering. Wolodarski slog ifrån sig kritiken. Det är inte populism om tunga internationella forskare tycker som han gör, menade han.

Inte heller den här gången ledde debatten till enighet.

LÄS OCKSÅ: Veckans bråk: Team Wold vs. Team Wolodarski