Veckans bråk: Dammsugaren i SVT som startade elbråket

Text:

Bild: TT

Det har varit några tuffa år för rekvisitan inom politiken. Efter Gustav Fridolins kolbit och Annie Lööfs lunta med papper som Stefan Löfven vägrade ta emot har prylarna fått ta en baksätesplats i den offentliga debatten. Men kanske har rekvisitan återigen blivit trendig inom politiken.

Frågan om elbristen har varit överallt den senaste veckan. Miljöpartiets Lorentz Tovatt har stått i Aktuelltstudion. Liberalerna har uppfunnit termen »ful-el« och Kristdemokraterna har vevat kärnkraftsfrågan till höger och vänster, på sociala medier och i tidningar. Har du el så debatterar du el vare sig du vill det eller inte.

Det började med att SVT-reportern Johan Zachrisson Winberg uppmanade tittarna att inte städa när det är som kallast. Ett par dagar senare stod Kristdemokraternas parti­ledare Ebba Busch gravallvarlig  med en dammsugare i näven och stirrade in i kameran. Man ska kunna dammsuga när man vill i Sverige var budskapet från KD och M, Sveriges två, och hittills enda, dammsugarvänliga partier.

Efter det har debatten fortsatt. Lorentz Tovatt har cyklat från studio till studio för att försvara det svenska elsystemet. Infrastrukturminister Anders Ygeman (S) likaså. KD och oppositionen fortsatte att rasa. »Det spelar väl ingen roll om vi exporterar mer el till andra länder om vi ändå får brist ibland«, argumenterade oppositionen. »Sluta med era lögner«, svarade regeringsföreträdare.

Expressen kallade in en professor i elkraftteknik som domare. Hans svar var att alla hade rätt. Detta tog ingen av sidorna notis om utan fortsatte bråka, med eller utan dammsugarslang runt halsen.