Veckans bråk: DN mot alla 2.0

Text:

Bild: TT

Den andra vågen i bråket mellan DN och andra tidningar gällande bevakningen av klimatfrågan kom med full kraft i söndags. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski  hävdade att Svenska Dagbladet ägnar sig åt förnekelse av klimatkrisen. »Klimatkrisen är inte en åsikt. Den är ett grundläggande faktum, baserat på samlad vetenskap«, skriver han och anklagar SvD:s ledarredaktion för att »systematiskt varna för dem som varnar för den globala uppvärmningen«.

Svenskans ledarredaktion håller inte med Tove Lifvendahl skriver att journalistik som på förhand bestämt vilka frågeställningar som är legitima är aktivistisk och att DN försöker hindra en frimodig debatt.   GP ger eldunderstöd genom  Adam Cwejman som skriver att Wolodarski låter mer som en partisekreterare än en chefredaktör.

Här tar bråket en oväntad vändning. Enligt formulär 1A ska personerna som ställer sig bakom Cwejman och Lifvendahl vara meningsfränder. I stället kommer stödet från totalt motsatt håll: Den socialistiska tidningen Flammans chefredaktör Anna Herdy skriver: »Wolodarski låter som jag när jag var 20-nånting; en som precis fått upp ögonen för problemen. Det är bara det att Wolodarski insett problemet 10 år efter alla andra och överkompenserar.« Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron konstaterar att riksdagens vänsterborgerliga antijanuariblock nu också formerar sig på ledarsidorna.

Veckans bråk-redaktionen lovar en eventuell fortsättning så fort alla har bråkat klart om det amerikanska valresultatet.