Veckans bråk: Dokumentär eller fiktion?

En Guldbaggebelönad dokumentärfilm har visat sig ha en avslappnad relation till sanningen.

Text:

Bild: Stefan Jerrevång / TT

Man kan lita på public service! I alla fall som leverantör av innehåll till denna spalt. Förra veckan avslöjade nättidningen Kvartal grova fel och förvanskningar i den Guldbaggebelönade dokumentärfilmen Sabaya, som SVT har medfinansierat. De yazidiska kvinnor som filmen handlar om lurades att medverka med lögner om att de skulle få återförenas med sina barn. Dessutom använde filmmakarna en ”stand in” till huvudpersonen i en dramatisk nyckelscen som påstås visa fritagningen från lägret. 

”Filmen är till stor del baserad på en lögn”, sa den amerikanske politikern Peter Galbraith, som har engagerat sig för yazidiska kvinnor.

Nästan lika anmärkningsvärda som felen i filmen är public service hantering av den heta potatisen. Kvartals Ludde Hellberg beskrev i en text hur kulturredaktionerna på både SVT och SR gick i spinn. SVT Kultur kallade konsekvent Kvartals avslöjanden för ”anklagelser” och la visserligen upp ett klipp där programledaren tillkännagav ”att dokumentärens bärande scener är fejk. Något som bekräftas av regissören själv”, men där klippet senare togs bort utan förklaring.

Ludde Hellberg bjöds även in till P1 Kulturnytt för att diskutera filmen med antingen regissören Hogir Hirori eller Axel Arnö, ansvarig utgivare på SVT Dokumentär. Hellberg avbokades dock före sändningen då SR inte ville att diskussionen skulle bli ”för ensidig”.

Rabaldret väckte såklart liv i twitter. DN:s filmkritiker Hynek Pallas tyckte – principiellt – att man måste förstå att även dokumentärfilmare har friheter och att dokumentär inte är samma sak som journalistik. SvD:s Olof Ehrenkrona uppvisade inte samma tålamod. ”Nu fårdet ändå vara nog. Arnö måste lämna”, twittrade han.

***

Toppbild: Hogir Hirori tar emot priset för bästa dokumentärfilm på Guldbaggegalan.