Veckans bråk: Vem är grönast?

WWF och Naturskyddsföreningen väljer vinnare i tävlingen om vilket parti som är grönast. Alla tycker inte att de är lämpliga domare.

Text:

Bild: TT

Tävlingen om vem som är grönast är nästan lika viktig för riksdagens partier som den om vem som vill spendera mest pengar på polisen. När Världsnaturfonden (WWF) nyligen publicerade en granskning av partiernas miljöpolitik och gav Miljöpartiet alla rätt, kunde partiet inte låta bli att skryta om saken. ”Inte så konstigt”, twittrades det på partiets konto.

Ellen Gustafsson, ansvarig för miljö och klimat på Timbro, var måttligt imponerad. ”Det WWF gör är att välja ut 24 förslag från sin egen agenda och sedan bedöma partierna utifrån i vilken utsträckning de håller med”, påpekade hon och tillade att förslagen lämnar en del övrigt att önska.

Bara ett par dagar senare utsåg Naturskyddsföreningen det parti som är ”bäst i miljöklassen”. MP vann även här med V på andra plats och S på tredje. M, KD och SD stämplades som sämst. Upplagt för bråk, med andra ord.

”För den som inte är insatt i klimat- och miljödebatten framstår givetvis ett resultat som ’sämst i klassen’ som något negativt” skrev SD:s miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen i en replik. ”Jag ser det snarare som ett bevis på att den politik som vi bedriver på området faktiskt är realistisk och verklighetsförankrad, till skillnad från den nedstängningspolitik som […] miljöaktivister förespråkar.”

Han utvecklade resonemanget i en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med partikamraten Clara Aranda, ledamot i socialutskottet. Duon anklagade bland annat miljörörelsen för att skrämma upp barn med opåkallad klimatångest. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och generalsekreterare Karin Lexén bet tillbaka med att det i själva verket är Sverigedemokraterna som skapar klimatångest, exempelvis genom att rösta nej till EU:s klimatpaket.

MP lät sig inte nedslås av bråket, utan twittrade nöjt även om Naturskyddsföreningens tävling: ”Ännu en förstaplats”.

***

Läs fler Veckans bråk: