Veckans bråk: Fejkt itt till vi mejk itt

Text:

Bild: TT

Fejkar Liberalernas ledare Johan Pehrson sin upprördhet över Kalla Faktas reportage om sverigedemokratiska trollkonton? 

Frågan ställs efter att en riksdagsmikrofon fångat upp att Pehrson – till synes kamratligt – viskat "Lite mer tjafs" till Jimmie Åkesson innan han ska  ta replik. 

“Liberalerna är statister i Åkessons show”, dundrar centerledaren Muharrem Demirok till Expressen, vars kulturchef Victor Malm tolkar händelsen som att den visar att ”det blir allt mer uppenbart att  SD har våra pungkulor i sin grilltång”. 

“Obegripligt, slarvigt och vårdslöst” av Pehrsson, säger en anonym L-källa till Aftonbladet, som även pratat med partisekreterare Tobias Baudin (S). 

“Pehrson vill få tillbaka något av förtroendet som en liberal vakthund, genom hårda ordalag mot SD”, sa Baudin. ”Men nu såg vi att det är uppgjort.” Han konkluderar att Pehrson inte har “någon ryggrad kvar”. 

S-valgeneralen Gösta Brunnander skriver på X att “hela trollbråket mellan SD och L är alltså uppgjort på förhand”.  Pressekreterare Mirjam Kontio – som i våras anklagade högerinfluencern Henrik Jönsson för “hatpropaganda” i samband med en intervju med Magdalena Andersson i DN – fyller i: ”Allt är teater. Allt är spel”. 

I Folkbladet (S) fastslår Linda Westerlind att motståndet mellan L och SD “bara är en fasad”, medan Annie Croona i Dagens Etc drämmer till med epitetet “ryggradslös knähund” om L-ledaren. 

Pehrsons pressekreterare Elin Olofsson bemöter kritiken i mejl till TV4 Nyheterna med att det bara var ett dåligt tajmat skämt: ”Johan konstaterar på väg fram i talarstolen att han ska fortsätta tjafsa mot Sverigedemokraterna om EU och deras Swexit-fantasier”. 

***