Veckans bråk: Från häktet till Superlive

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Lambertz kallade till presskonferens i sin egen trädgård och flera av landets största medier ansåg att det vore viktigt och nödvändigt att sända presskonferensen live. SVT körde presskonferensen okommenterat på sin hemsida. Aftonbladet och Expressen likaså.

Livesändningar har vissa begränsningar. En är att man ofta inte vet vad personerna på presskonferensen kommer att säga. I vanliga fall – tilll exempel när Anders Tegnell pratar smittspridning via länk från Folkhälsomyndigheten – spelar det mindre roll eftersom han inte pratar om känsliga uppgifter för andra.

Fallet Göran Lambertz var något annat. Han diskrediterade målsägande i fallet, målade sig själv som trovärdig och underkände kvinnans vittnesmål.

»Men ni medier som sänder live just nu. Jag hoppas ni verkligen tänkt igenom det här för det här kommer att diskuteras under lång tid«, skrev juridikprofessorn Mårten Schultz som kallade sändningen ett haveri. Journalisten Irena Požar ansåg att medierna dansat efter Lambertz pipa ända sedan han bad om att bli namngiven och ifrågasätter hur väl det pressetiska systemet fungerar och DN:s Lisa Magnusson kallade beslutet att sända presskonferensen i sin helhet för »bisarrt«.

Inte ens SVT:s ansvariga utgivare tyckte att det var särskilt lyckat. »Det är beklagligt att det här hände«,     säger Charlotta Friborg i               P1 Morgon.

Leif GW var arg i TV4:s morgonprogramL »Han tog helt heder och ära av henne.«