Veckans bråk: Glädjebetyg eller fuskbetyg?

Fusk i skolan är ett utbrett problem, men det råder delade meningar om vem som ligger bakom problemet.

Text:

Bild: TT / Montage

Utbrett fusk i gymnasiet Campus Manilla i Stockholm startade veckans hetaste debatt. Dagen efter DN:s avslöjande kom Handelshögskolans rektor Lars Strannegård med ett synnerligen vältajmat debattinlägg i samma tidning. Han varnade för en omfattande betygsinflation i Sverige och pekade ut en handfull skolor, däribland Campus Manilla, som skyldiga till denna genom att systematiskt ge sina elever för höga betyg i relation till resultaten i de nationella proven. 

"Kan vi inte lita på att urvalsmekanismerna är rättvisa, kan vi inte heller lita på att de sökande kunskapsnivåer är riktiga", skrev Strannegård och hotade med att överge det nationella antagningssystemet till universitet och högskolor. 

"Att fuskbetyg har blivit en affärsidé har blivit en av 2000-talets största skolskandaler", kommenterade DN:s ledarskribent Susanne Nyström rektorns inlägg. 

Men alla var inte lika imponerade.  

"Rektorn nämner inte att han är en del av problemet. Strannegård satt i Internationella Engelska Skolans styrelse och tillät en professur bekostad av IES-grundaren; forskning som kan användas till att flytta det ansvar som bör finnas i skolsystemet till enskilda elever och lärare", menade Aftonbladets kulturkrönikör Jenny Maria Nilsson. Hon fortsatte: 

"Marknadsskolans effekt på betygen när dessa blir en vara, inom ett skattefinansierat skolväsende, har varit känd i 30 år." 

Varpå ETC:s krönikör Petter Larsson tog till storsläggan:  

"Strannegård tycks ha glömt att hans egen skola är ett paradexempel på ett riggat system där de välutbildades- och beställdas barn systematiskt sållas fram." 

***