Veckans bråk: Nervöse Jimmie och Skamlösa Vinhoran

Sagoläsande dragqueens blev ett hett samtalsämne i Agendas partiledardebatt.

Text:

Bild: TT / Montage

Den såg vi inte komma. Dragqueen-frågan alltså. Men efter söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda har den nu etablerat sig som vårens oomtvistat största kulturpolitiska samtalsämne.  

Redan i programmets påannons sattes tonen. Som ämne nummer två, efter hushållens svårekonomiska läge, presenterades kulturen. "Är det okej att stoppa sagoläsande dragqueens på biblioteken?", frågade programledaren Anders Holmberg, illustrerat med en bild på "Miss Shameless Winewhore" som en av de sagoläsande drottningarna kallar sig. 

"Jag tycker det är helt vansinnigt att Skamlös Vinhora får skattepengar för att läsa sagor för barn", dundrade SD:s Jimmie Åkesson under debatten vilket ledde till kvällens kanske mest laddade ordväxling. 

"Vill Jimmie Åkesson hellre se nazister läsa sagor på biblioteken", undrade då Miljöpartiets representant Märta Stenevi.  

Killen vid grillen – Liberalernas Johan Pehrsson – tog på sig rollen som gô gubbe och fredsmäklare. Han försökte ta udden av irritationen genom att få SD-ledaren att tagga ner lite: "Bli inte så nervös, Jimmie Åkesson, vi kan gå på sagostund tillsammans", försökte han. 

Fast då var katten redan ute ur säcken, så att säga.  

"Det är fan helt sjukt att sagor lästa av dragqueens blir en fråga för Agendas partiledardebatt men inte välfärden," tyckte Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen på twitter. 

Varpå Jesper Sandström på Svenska Dagbladets ledarsida föreslog att Jimmie Åkesson borde släppa sitt "Skamlös Vinhora-tourettes" och i stället lyssna på gamla SD-favoriten Eddie Meduza. 

Miss Shamless själv verkade i alla fall ta saken med ro. 

"Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta", sa hen till SVT. 

***